Vezettük: Mercedes-Benz GLC, 2022 – Vezess

Rövid próbakör tapasztalatai alapján még nehéz mindent leszűrni, de a GLC-vel sikerült több érdekes helyzetbe is belekeverednünk a ZalaZONE tesztpályán. Az ember általában csak élesben találkozik a vezetéstámogató rendszerek működésével, begyakorolni ritkán esik alkalom, így próbálok minden adandó alkalmat kihasználni, hogy ismerjem a működésüket. Nem árt, ha tudjuk, hogyan fog reagálni egy autó bizonyos helyzetekben, és a GLC-nek a legtöbb szituációra van megfelelő válasza.

Vészfékasszisztense bombabiztosan működik, 300 próbálkozásból 298-szor teljesen biztosan állt meg a tesztidőszak alatt a ZalaZONE-ban, a maradék kettő is a sofőr reakciója miatt történt. Belenyúlni ugyanis nem szabad, ha már az autó fékezésbe kezd. A GLC pedig elég korán észleli az előtte álló járművet, gyalogost, kerékpárost, vagy négylábút, 250 méterrel előre figyelnek a kamerái és 60-as tempóról is jó két méterre áll meg az akadály előtt, teljesen magától, ami elég impresszív teljesítmény.

A kategória legkomolyabb technikájával – Mercedes-Benz GLC 56

21 fokos emelkedő, locsolt csempés burkolat, de a GLC elindul, kipörgésgátlóból megoldja a problémát

Rövidtávon volt lehetőségem a benzines 200-as modellt és a 220-as dízelt vezetnem. De már ennyi idő alatt is feltűnő, hogy a két motor hangja között nincs számot tevő különbség, ami a benzines tekintetében elég rossz hír. A megemelt nyomáson üzemelő benzin befecskendezés miatt alapjáraton és gyorsításkor is teljesen dízelesen szól, a gázolajost mélyebb hangja miatt könnyű felismerni. Amíg kifelé szól a motor, addig nem annyira zavaró, de a GLC-ben belül is hallani, ami nem túl jó hír.

Remekül beállítható a vezetőülése, a pozíció azonban nekem nem volt tökéletes első körben, túl magasra kell állítani ahhoz, hogy a teljes műszeregység látható legyen. Bár a GLC elég nagy autó, az első ülésekben ülve kicsit szűknek tűnhet a széles középkonzol miatt, hátul ülve azonban egyáltalán nem lehet panasz.

A kategória legkomolyabb technikájával – Mercedes-Benz GLC 57

KEttős keresztlengőkaros az első futóműve, ez remek irányíthatóságot ad neki

Lágyan rugózik, pedig acélrugós autót próbálhattam közúton. Ebben, a kormányzásban és a komplett vezethetőségben érezni ugyanazt a zsíros, nehézkes, mégis pontos vezetési élményt, amint egy E-osztályban is, ez kimondottan jól áll a GLC-nek. Könnyen manőverezhető, nagyon jól belátható autó képét mutatta első körben, ilyen kamera rendszerrel persze egyszerű, mindent látni az autó körül a kijelzőn.

Tisztességesen gyorsít mind a 200-as benzines, mind a 220-as dízel, ám egyaránt elég idegen, mű hangot hallunk az utastérben, ami Sport módban csak erősödik, de szebb nem lesz. Az autó off-road képességet a G-hez hasonlítja a gyártó, ami bátor elképzelés egy differenciálmű zár nélküli autótól, de kétségtelen, hogy kipörgésgátlóival meg tudja oldani majd a legtöbb helyzetet, amibe a vásárlók keveredhetnek vele.

A kategória legkomolyabb technikájával – Mercedes-Benz GLC 58

Érkezik belőle a kupé, valamint a nagyteljesítményű AMG is

Ez is érdekelhet...