Újabb céget rántott magával a kripto-birodalom bedőlése – Portfolio

Megdöbbenetett minket az FTX és az Alameda cégekkel kapcsolatos hírek

– közölte a BlockFi csütörtökön a Twitter-fiókján, utalva az FTX kriptotőzsdére és a kapcsolt kereskedő cégre, az Alameda Researchre, amelyek mindketten Bankman-Fried irányítása alatt állnak.

Mivel nem tisztázott az FTX.com, az FTX US és az Alameda státusza, nem tudjuk a szokásos módon működtetni az üzletmenetet

– közölte a BlockFi, hozzátéve, hogy elsődleges célja az ügyfelei védelme.

A Jersey Cityben székhellyel rendelkező BlockFi tavaly nyáron kapott pénzügyi mentőövet az FTX-től, miután a kriptovaluták árfolyamának meredek esése likviditási válságot indított el, amely számos hitelezőt magával ragadott. Az FTX 400 millió dolláros rulírozó hitelkeretet biztosított a BlockFi-nek egy olyan megállapodás keretében, amely a tőzsdének opciót adott a hitelező megvásárlására is.

Az FTX a héten saját válságba sodródott, miután a hétvégén elárasztották az pénzkivonási kérelmek az ügyfelek részéről. A tőzsde több milliárd dollárnyi ügyfélvagyont adott kölcsön az Alameda kockázatos kereskedési pozícióinak finanszírozására, ami megágyazott a tőzsde összeomlásához – jelentette a Wall Street Journal.

Kedden a BlockFi alapítója és operatív igazgatója, Flori Marquez még azt közölte a Twitteren, hogy a cég összes terméke teljes mértékben működőképes, és a platform feldolgozza az ügyfelek pénzfelvételi kérelmeit. Marquez azt is közölte, hogy a hitelező hitelkerete az FTX US-tól, nem pedig az FTX.com-tól származik, és hogy a BlockFi legalább jövő júliusig független szervezet lesz. A bahamai székhelyű FTX nem nyújt szolgáltatásokat amerikai felhasználóknak.

Legutóbbi bejegyzésében a hitelező arra kérte az ügyfeleket, hogy ne tegyenek befizetéseket a BlockFi digitális pénztárcájukra vagy számlájukra, és további értesítéseket ígért.

Bankman-Fried közölte a befektetőkkel, hogy sürgősségi finanszírozásra van szüksége, hogy fedezze az elmúlt napokban beérkezett lehívási kérelmek miatti akár 8 milliárd dolláros hiányt. Az FTX-nél vasárnap nagyjából 5 milliárd dollárnyi kifizetés történt – szerinte ez az eddigi legnagyobb összeg.

Az Alameda az FTX FTT tokenjeit használta fedezetként a kriptohitelezőktől, köztük a BlockFitől felvett hitelek fedezeteként az ügyet ismerő személyek szerint. Az FTT tokenek értéke a héten jelentősen csökkent.

Csütörtökön egy sor tweet keretében Bankman-Fried azt mondta, hogy az Alameda leállítja a kereskedést. Elmondta, hogy az FTX pénzszerzésen dolgozik, miután a rivális Binance elállt a tőzsdéje felvásárlásától, és elmondta az alkalmazottaknak, hogy a potenciális pénzszerzés az FTX és az FTX US számára tőkeinfúzió formájában történhet.

A tőzsde hirtelen fellépő nehézségei más kriptopiaci szereplőknek is gondot okoztak. A Crypto.com, egy másik nagy tőzsde, szerdán felfüggesztette a Solana blokkláncon lévő két stablecoin, az USDC és az USDT be- és kifizetéseit. Vezérigazgatója, Kris Marszalek twitteren azt írta, hogy a tőzsde azért tiltotta le ezeket, hogy minimalizálja a további kockázatokat, mert az FTX fontos helyszíne volt az adott blokkláncon alapuló stablecoinoknak.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...