Történelmi nap az Ethereum számára, megtörtént a Merge – Portfolio

Megtörtént a Merge

A Merge névvel illetett esemény során az Ethereum blokklánca átállt az energiaigényes Proof-of-Work konszenzusmechanizmusról, miután a mainnet összeolvadt a Beacon Chain néven ismert új Proof-of-Stake konszenzusréteggel.

Mit jelent ez? Röviden annyit,

hogy az Ethereum-hálózat már Proof-of-Stake modellel működik.

Ami a két modell közti különbséget illeti:

  • A Bitcoin úttörője volt a Proof-of-Work modellnek, ahol egy globális, decentralizált számítógép-hálózat dolgozza fel a tranzakciókat, és véletlen számok generálásával adja hozzá a blokklánchoz, remélve, hogy megtalálja a megfelelő kombinációt a képletek megoldásához. A bányászok jutalomként újonnan létrehozott bitcoinokat kapnak.
  • A Proof-of-Stake modellben, amelyre az Ethereum áttért, a validátorok a kriptokészleteiket teszik kockára a tranzakciók ellenőrzésére. A „stake-elt”, vagyis letétként elhelyezett ethereum tokenek biztosítékként szolgálnak, amelyek megsemmisíthetők vagy elkobozhatók, ha a validátorok tisztességtelenül viselkednek. A validátorok jutalomként kamatot kapnak a stake-elt eszközeik után. Például az Ethereum blokkláncon a Merge előtt a stake elhelyezése 4,1 százalékos éves kamatot eredményezne az Ethereum Alapítvány szerint.

Egyszerűen fogalmazva, az Ethereum nagy átalakítása azt jelenti, hogy sokkal kevesebb energiát igényel majd a tranzakciók ellenőrzése, és az energiafogyasztás több mint 99 százalékkal csökken, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az intézményi befektetők belépési korlátja is csökkenjen.

A tényleges folyamat körülbelül 12 percet vett igénybe, ezalatt körülbelül 150 fejlesztő állt készenlétben, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat orvosolja.

Mint a Decrypt írja, a merge eredetileg az “Ethereum 2.0” nevet kapta, de ezt a nevet nyugdíjazták az egyes következő fejleszési lépcsők rímelő nevei javára: merge, surge, verge, purge és splurge.

A Proof-of-Stake nagy előnye

A Proof-of-Work és a Proof-of-Stake vitathatatlanul a legismertebb konszenzusmechanizmusok – de folyamatosan jelennek meg újak. A PoW blokkláncok már régóta uralják a kriptopénzek világát, a Bitcoin és egészen mostanáig az Ethereum is ezt a modellt használta. Ez azt jelenti, hogy a bányászok felelősek a hálózat biztosításáért és a tranzakciók érvényesítéséért – és ennek eredményeként új tokenekkel jutalmazzák őket.

A Proof-of-Workot övező gyakori kritika azonban, hogy a hálózat masszív mennyiségű energiát használ, és ezáltal az ilyen blokkláncok negatív hatással vannak a környezetre. A bányászoknak hatalmas mennyiségű számítási teljesítményt kell felhasználniuk tetszőleges matematikai egyenletek megoldásához. Az iparág fejlődésével egyre fejlettebb hardverekre volt szükség, és ezzel együtt az áramfelhasználás is megugrott.

Ez vezetett ahhoz, hogy a Proof-of-Stake-et környezetbarátabb megközelítésnek tekintik.

A bányászokat validátorok váltják fel – olyan felhasználók, akik legalább 32 ETH-t “tesznek fel” vagy stake-elnek az Ethereum-hálózat egy olyan címére küldve, ahol azokat nem lehet megvenni vagy eladni.Ezek a feltett ETH tokenek úgy működnek, mint a lottószelvények: Minél több ETH-t tesz fel egy validátor, annál valószínűbb, hogy az egyik szelvényét kisorsolják, ami lehetővé teszi számára, hogy egy blokk tranzakciót írjon az Ethereum digitális főkönyvébe. Az Ethereum 2020-ban bevezetett egy proof-of-stake hálózatot Beacon Chain néven, de az összeolvadásig ez csak egy állomás volt a validátorok számára, hogy felkészüljenek a váltásra. Az Ethereum proof-of-stake-re való áttérése a Beacon Chain és az Ethereum fő hálózatának egyesítésével járt.

Bár az új rendszer elméletben 99 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a PoW, egyesek attól tartanak, hogy a PoS nagyobb fokú centralizációhoz és cenzúrához vezethet.

Az Ethereum Foundation blogján található egyik becslés szerint az összeolvadás legalább 99,95 százalékos csökkenést eredményez a teljes energiafelhasználásban, de nem mindenki van tisztában az előnyökkel.

A szélesebb nyilvánosság körében vannak bizonyos tévhitek azzal kapcsolatban, hogy milyen előnyökkel jár a Merge. Nem fogja gyorsabbá, skálázhatóbbá és olcsóbbá tenni az Ethereumot. Csak a Proof-of-Work-ről Proof-of-Stake-re áll át a rendszer

– mondta Henry Elder, a Wave Financial digitális alapkezelő cég DeFi vezetője a Decryptnek.

Az átlagos Ethereum felhasználónak és ETH tulajdonosnak nem kell aggódnia amiatt, hogy elveszíti a pénzét, vagy hogy bármilyen változtatás történt a tárcákon. Mivel az Ethereum blokklánc teljes historikus adatsora átkerül az átmenet során – a tárcákban lévő összes pénzeszköz továbbra is elérhető és biztonságos.

Ahogy arról a Cointelegraph beszámolt, a Merge során az Ethereum ökoszisztéma natív tokenje, az ETH megmaradt.

Ami az árfolyamot illeti, közvetlen hatás ma nem látszik, bár azért nyár eleje óta már több mint 60 százalékkal emelkedett a jegyzés.

Címlapkép: Shutterstock

Ez is érdekelhet...