Tíz hasznos iPhone-tipp: azoknak is jól jöhetnek, akik régebb óta használják az Apple mobilját – hvg.hu

Az ajándékbontás idejére tett közzé az Apple egy videót, amelyben tíz hasznos tippet osztott meg, amiknek az új iPhone-osok mellett a gyártó mobilját régebb óta használók is örülhetnek.

Jól jöhetnek az Apple iPhone-os tippjei azoknak, akik karácsonyra kaptak új telefont. Ezen már nagy valószínűség szerint az iOS 16, azaz az Apple legújabb operációs rendszere fut, és a tippek is ehhez a rendszerhez kapcsolódnak. A videótól függetlenül (amit megnézhetnek cikkünk alatt) összefoglaljuk néhány mondatban az Apple javaslatait.

1. Ha az iOS 16 alatt a Fotók alkalmazásban egy képen kiválasztunk egy objektumot, akkor azt mintegy kiemelhetjük a képből. Jelöljük majd, majd válasszuk a Másolás funkciót. Ezután a Beillesztéssel bármelyik más alkalmazásba beszúrhatjuk az adott objektumot. Akár a visszhang effektust is bevethetjük, amellyel látványosan megsokszorozhatjuk ezt az objektumot.

2. Az iOS 16 új zárolási képernyője lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabják a különböző elemeket. Ha például egy fotót teszünk a zárolási képernyőre, akkor ahhoz különféle szűrőket használhatunk, így tehetjük valóban egyedivé.

3. Ugyancsak az iOS 16-tól vált lehetővé, hogy gyorsan megnézzük az éppen használt hálózat wifi-jelszavát. Ehhez válasszuk a Beállítások menüben a Wifi lehetőséget, majd érintsük meg az információs gombot (i). Ezután érintsük meg a jelszót, majd a Fac ID-val vagy a Touch ID-val igazoljuk magunkat. Ezután már láthatjuk a jelszót, sőt másolhatjuk és akár be is illeszthetjük bármilyen alkalmazásba.

4. Ha gyakran kell begépelnünk ugyanazt a szöveget (például egy e-mail címet), akkor kattintsunk a Beállítások/Általános/Billentyűzet elemre, és válasszuk a Szövegcsere lehetőséget. Érintsük meg a Hozzáadás gombot (plusz jel a kijelző jobb felső sarkában), majd írjuk be a gyakran használt kifejezést a megjelenő szövegmezőbe. Alá beírhatjuk azt az – egyszerűsített – szöveget, amellyel kicserélnénk. Ezután kattintsunk a Mentés gombra a képernyő jobb felső sarkában. Ha ezután beírjuk a helyettesítő szöveget, akkor az eredeti fog megjelenni.

5. Az alacsony töltöttségű mód jól jöhet olyankor, ha kezdene lemerülni az akkumulátor, és nincs a közelben töltési lehetőség. Ahelyett, hogy a Beállításokban bogarászva keresnénk ki, adjuk hozzá a Vezérlőközponthoz, hogy mindig „kéznél” legyen. Érintsük meg a Vezérlőközpontot a Beállításokban, majd görgessünk lefelé, és érintsük meg a Hozzáadás gombot az Alacsony töltöttségű mód mellett.

6. Kiválaszthatunk több fotót egyszerre, hogy majd egy másik alkalmazáshoz adjuk vagy megosszuk ezeket. Ehhez érintsük meg az első fotót, majd tartsuk addig lenyomva, amíg egy koppintást nem érzünk. Ezután húzzuk el egy kicsit, de még ne hagyjuk abba a nyomását. Egy másik ujjal koppintsunk egy másik képre, hogy hozzáadjuk ehhez. Ezzel a módszerrel annyi fényképet választhatunk ki, amennyit csak akarunk. Ezután az összes fényképet áthúzhatjuk más alkalmazásokba vagy helyekre az iOS rendszerben, de amíg nem értük el a célt, addig tartsuk őket lenyomva.

7. Ha hirtelen fotóznánk, gyorsan megnyithatjuk a kamerát a lezárt kijelzőről is, anélkül, hogy azt fel kellene oldani. Egyszerűen csak csúsztassuk balra a képernyőt, és máris a Kamera alkalmazásban vagyunk.

8. Könnyen lefordíthatunk szövegeket az Élő szöveg alkalmazással. Ez a funkció ugyanis automatikusan lefordíthatja a szöveget a kameraalkalmazásban vagy a fényképen belül. A kameraalkalmazásban irányítsuk a kamerát egy szövegre, és koppintsunk a jobb sarokban megjelenő Élő szövegre, majd a megjelenő lehetőségek közül válasszuk a Fordítást. Ez a ‌Fotók‌ alkalmazásban már készített fényképek esetén is működhet.

9. Egyszerűen lehet szkennelni dokumentumokat a Notes alkalmazással. Ehhez érintsük meg a kamera gombot, majd válasszuk a Dokumentumok szkennelése lehetőséget. Irányítsuk a telefonunkat a beolvasni kívánt dokumentumra, és automatikusan megtörténik a szkennelés. Ez a folyamat ismételhető, ha több lapot szeretnénk beolvasni. Ha kész vagyunk, kattintsunk a Mentés gombra.

10. Ha a legelső képet keresnénk egy albumban vagy könyvtárban a Fotók alkalmazásban, nm kell görgetni, ugyanis egyszerűen a nézet elejére ugorhatunk, ha megérintjük a képernyő felső szélét. Ha pedig a legutóbb készült képre szeretnénk visszaugrani, az éppen aktuális nézet fülét kell megérinteni a kijelző alján.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ez is érdekelhet...