Pozitív hír érkezett a nyékpusztai földgázfúrásunkról, és rendben jönnek a gázszállítások Magyarországra – Portfolio

Az elmúlt időszakban több hír is jelent meg arról, hogy az MVM Csoport tagjaként az MVM CEEnergy egy új üzleti területen, a szénhidrogén kutatás-termelésben is szerepet vállal. Mi ennek az oka és hogyan illeszkedik ez a cégcsoport stratégiájába?

Az MVM Csoport Magyarország harmadik, Közép-Európa tizenharmadik legnagyobb vállalatcsoportja, mely energiaszolgáltatóként a villamosáram üzletágban a termeléstől a kiskereskedelemig a teljes értékláncot lefedi. A szénhidrogén kutatási-termelési tevékenységbe történő belépésünk az ennek révén elérhető kockázatcsökkentést és értéknövelést célozza. Egyúttal, állami tulajdonú nagyvállalatként kiemelten tudjuk segíteni a kormány hazai földgáz kitermelés növelését célzó törekvéseit, ezzel hozzájárulhatunk a hazai ellátásbiztonság növeléséhez.

Kép forrása: MVM Csoport

Mik voltak az eddigi lépések és azok milyen eredményeket hoztak?

A Corvinus projekt keretében vegyesvállalatot hoztunk létre az észak-amerikai Aspect Holding magyarországi leányvállalatával, egy jelentős földgázmező megkutatására, mezőfejlesztésre és kitermelésre. A kutatás helyszíne Nyékpuszta, ahol az első, Nyék-6A kút lefúrása befejeződött.

A fúrás és az azt követő termelési teszt műszaki és geológiai szempontból pozitívnak mondható. A program további szakasza jelenleg előkészítés alatt áll.

A kritikusok aggódnak, hogy új szereplőként az amúgy kockázatos üzleti területen az állami MVM egyelőre nem rendelkezik mélyebb tapasztalatokkal.

Belépésünk, kockázat- és beruházási költség vállalásunk fokozatos és egymásra épülő lépcsőkből áll. A következő szintre lépést az addig elért tapasztalatok és eredmények alapos kiértékelése alapján hozzuk meg. Belső erőforrásainkat a programhoz igazodóan növeljük, olyan nemzetközi tanácsadókkal és szolgáltatókkal dolgozunk, mint az iparág többi társasága. A vegyesvállalati struktúra biztosítja, hogy a szükséges szakmai tudás rendelkezésre álljon.

A Corvinus projektben partner cégcsoport több évtizedes sikeres hazai upstream-es múlttal rendelkezik.

Elképzelhető, hogy nemzetközi szénhidrogén kutatás-termelési portfolióra is szemet vetnek?

Belépési és növekedési stratégiánk elsődlegesen a hazai piacra fókuszál, itt szeretnénk tapasztalatokat szerezni és sikereket elérni.

A kormány augusztusban határozatot hozott a hazai földgázkitermelés növelése érdekében szükséges intézkedésekről. Ebben nevesítetten szerepel az MVM Energetika Zrt. fokozott szerepvállalásának vizsgálata. Hogyan állnak a munkával?

A Technológiai és Ipari Minisztériummal és a közreműködő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával, továbbá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal a szakmai háttérmunka megkezdődött, az MVM cégcsoport részéről több javaslatot is megfogalmaztunk. Meggyőződésem szerint az eddigi lépéseink jó alapul szolgálnak a kormányhatározatában foglaltak megvalósítására. Az MVM Csoport készen áll a hazai szénhidrogén kutatási-termelési tevékenységének magasabb szintre emelésére.

A magyar földgázkitermelés és a gázellátottság kilátásai is hangsúlyosan szerepelnek a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Bár nem kapcsolódik közvetlenül a témánkhoz, de nem tehetem meg, hogy ne tegyem fel a legtöbbeket foglalkoztató kérdést? Lesz elég földgázunk a télen?

A földgázszállítások szerződésszerűen, ütemezetten zajlanak. A hazai ellátás a jelenleg rendelkezésre álló készletekből is több hónapra biztosított.

Címlapkép forrása: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Ez is érdekelhet...