Összeomlásra figyelmeztet az óriásbank vezére, és a jelek szerint nem beszél a levegőbe – Portfolio

Noha az amerikai gazdaság továbbra is erős globálisan, az emelkedő kamatok és az infláció 2023 közepéig elszívja a lakosság pénzét, amelyet a koronavírus-válságban halmoztak fel – mondta, és

szerinte ezek a tényezők jövőre enyhe vagy akár mély recessziót is okozhatnak.

Dimon már októberben is pesszimista volt, akkor azt mondta, hogy az amerikai gazdaságba 6-9 hónapon belül beüthet a recesszió, és a részvénypiacok újabb 20%-ot eshetnek.

Az amerikai óriásbank vezérének figyelmeztetése a csökkenő megtakarításokról egybeesik a pénzmennyiség növekedésének visszaesésével – emlékeztet a Barrons. Az M2 (amely a monetáris bázison túl a betéteket és a likvid eszközöket is tartalmazza) októberben 1,3%-kal nőtt az előző év októberéhez képest, ez 1995 májusa óta a legkisebb növekedési ütem. 2021 februárjában még majdnem 30%-kal nőtt éves szemléletben az M2 pénzmennyiség.

A pénz mennyiségének gyors növekedése 2020-ban indult meg, amikor a kamatok tovább csökkentek, a jegybank eszközvásárlásokba kezdett, a lakosság pedig megtakarított, mivel nem tudta elkölteni a frissen kapott pénzeket. 2022-ben a pénzmennyiség növekedése lelassult, ami vélhetően nagy részben a Fed agresszív kamatemelésének a következménye (3,75-4%-ra nőtt az irányadó kamat). A Fed még további kamatemeléseket is végre fog hajtani.

A Barrons emlékeztet, hogy a pénzmennyiség változása előrejelzője lehet a gazdasági ciklus változásának. A pénzmennyiség az 1929-es nagy válság előtti időben emelkedett, majd közvetlenül a válság előtt csökkenni kezdett. Ma azonban más a helyzet: a 21 ezermilliárd dolláros pénzmennyiség még mindig túlzottan magasnak tekinthető.

Dimon is elismerte, hogy a lakosságnak még mindig sokkal magasabb a megtakarítása, mint a koronavírus nélkül lenne. Szerinte azonban

ez már nem fog sokáig tartani.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...