Minden mobilt érint, minden gyártónak fájhat: kötelezővé tennék a cserélhető akkut az EU-ban – hvg.hu

Az Európai Unió a töltőcsatlakozók egyesítése mellett azt is szeretné elérni, hogy a jövőbeli telefonokba cserélhető akkumulátorok kerüljenek. Érthető érvek vannak mellette, viszont az sem véletlen, hogy egyre több gyártó mozdul a nem cserélhető akkumulátorok irányába.

Napra pontosan két év múlva, 2024. december 28-án lép hatályba az EU-ban a szabályozás, melynek értelmében USB-C töltővel kell ellátni többféle eszköztípust. Az új irányelv az okostelefon-gyártók közül az Apple életébe hoz változást, azután már az iPhone-okon is USB-C portnak kell lennie az Apple egyfajta védjegyévé vált Lightning csatlakozó helyett.

A törvényhozók szerint ilyen módon csökkenthető az elektromos hulladék mennyisége, és vitathatatlanul kényelmes is, ha bármely mobilhoz bármelyik töltő használható, hiszen mindegyik USB-C-s.

Azonban hamarosan egy másik változtatást is kikényszeríthet az EU, és azúttal nem csupán az iPhone-okról lenne szó. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt előzetes megállapodásként lévő törvényjavaslat azt szeretné elérni, hogy kötelező legyen cserélhető akkumulátorokkal felszerelni a mobileszközöket. Leginkább környezetvédelmi okokból: egy ilyen megoldással tovább csökkenhető az uniós elektronikus hulladék mennyisége.

57 000 000 000 kg e-szemetet dobunk ki idén, pedig 19 ezer milliárd forintot érne

A kidobott elektronikus eszközök tömege idén meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy falé – jelentette a BBC. A becslést a kidobott elektromos és elektronikus eszközök globális problémája ellen küzdő nemzetközi szakértői csoport (WEEE Forum) végezte, amely arra is rámutatott: a leselejtezett holmi óriási értéket képvisel.

Amióta iPhone az iPhone, azóta nem eltávolítható az akkumulátora, viszont az androidos világban volt és van néhány kivétel, de a trend immár egyértelműen az Apple-t követi. S hogy mi az értelme az eltávolítható akkunak? Például az, hogy a felhasználó extra akkumulátort vásárolhat, és ha lemerül az akkuja, egyszerűen kicseréli. Emellett az EU azok dolgát is megkönnyítené, akiknek elromlik az akkumulátora, ugyanis időt és pénzt lehet megspórolni azzal, hogy nem kell ilyenkor szervizbe vinni a telefont.

Mindez jól hangzik, azonban a The Next Web egy másik olvasatra is felhívja a figyelmet. Ha a régóta pedzegetett újítást elfogadják, és a telefongyártóknak cserélhető akkumulátorokat kell tenni a készülékeikbe, akkor vastagabb telefonokat kell tervezniük, mivel csak a zárt akkumulátorok teszik lehetővé a vékonyabb modellek gyártását. Az okostelefonokban használt akkumulátorok kapacitása valószínűleg csökkenni fog, mivel a fogyasztókat arra ösztönöznék, hogy vásároljanak tartalék akkumulátorokat, és teljesen feltöltve vigyék magukkal, és gyakran cseréljék őket.

Hogy végül mit hoz a jövő, egyelőre nem tudni, de az borítékolható, hogy a telefongyártók fellépnek majd e törvényjavaslat ellen. És azért itt igencsak nagy erőről van szó. Mert az USB-C port esetében csak az Apple-t érintik a változások, miután a legtöbb androidos telefonban ilyen port van. Viszont ha minden gyártót cserélhető akkumulátorok használatára kényszerítenek, az azt eredményezheti, hogy az Apple olyan androidos gyártókkal fog össze, mint a Samsung, a Google, a OnePlus és mások, hogy megakadályozzák ennek a kezdeményezésnek a sikerét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ez is érdekelhet...