Milliókkal csökkentette az árait nálunk is a Tesla – hvg.hu

Nem csak Magyarországon, szinte mindenhol mérsékelte a gyártó az árakat.

A visszaeső kereslet és a kemény verseny miatt szinte minden piacán csökkentette árait az amerikai autógyártó. Németországban a honlapjuk szerint 43 990 eurótól kínálják a Model 3-at, ami 6000 euróval kevesebb, mint korábban. Franciaországban és Ausztriában is csökkentette az eladási árakat, az USA-ban pedig már egy nappal korábban megtörtént ugyanez. Mindez azt is jelenti, hogy az olcsóbb modellek ott nagy valószínűséggel beférnek az állami adókedvezménnyel támogatott autók kategóriájába.

A Tesla árcsökkentési hulláma a magyar piac esetében a Villanyautósok oldala szerint nagyjából 10-12 százalékos áresést jelent a cég leginkább keresett típusainál. Mint írják, a Model 3 esetében a kis akkus 2,7 millióval, a Long Range 2,8 millióval, a Performance változat pedig 2,3 millióval lett olcsóbb. A Tesla Model Y esetében még nagyobb, 12-20 százalék a diszkont, ami azt jelenti, hogy 4,5 millió forinttal olcsóbb lett a legkisebb akkumulátorral ellátott típus.

Az árak csökkentése egyébként Kínában kezdődött még tavaly, és több mint tíz százalékkal kevesebbet kérnek ma egy Tesla Model 3-ért, vagy Model Y-ért, mint a közelmúltban. Kínában a Teslának az egyre erősödő hazai versenyt kell kompenzálnia, olyan beszállítókkal szemben, mint a BYD, az Xpeng és a Nio.

A Tesla eredményei nem a várakozások szerint alakultak, részvényeik értéke 65 százalékkal esett, részben azért, mert a Tesla-főnök Elon Musknak milliárdos értékű részvényeket kellett a piacra dobnia a Twitter felvásárlásához. 2023 elején az utolsó negyedévben pedig meglepően gyenge globális szállítási adatok terhelték a részvényt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Ez is érdekelhet...