Megéri villanyautózni Magyarországon? – Villanyautósok

A rezsicsökkentés eltörlésekor, különösen az aktuális árak megismerése előtt sokan számolgatták, hogy vajon megéri-e elektromos autót használni? Akkoriban még velünk volt az ársapka, így 480 Ft volt egy liter üzemanyag a hagyományos autókba, ezt azonban először a külföldieknek, majd a cégeknek, végül idén decemberben mindenkinek kivezették.

A Jövő Mobilitása Szövetség kiszámolta, hogy 2022 végén a magasabb áramárak és a piaci üzemanyagárak mellett megéri-e elektromos autóval közlekedni.

A számítás a magyar járműpark átlagéletkorából kiindulva egy 15 éves autót vett alapul, melynek átlagfogyasztása 100 kilométeren 8,27 liter. Az üzemanyag-ársapka eltörlése után 100 kilométert benzines autóval 5100 forintért, míg dízelüzemű gépkocsival 5780 forintért tudunk megtenni.

Elektromos autózás esetén 17 kWh/100 km átlagfogyasztással számoltak, melynek költsége a háztartás éves áramfogyasztásától és az otthoni vagy nyilvános töltés arányától függ. Akinek a töltés is belefér a rezsicsökkentett keretbe, 100 kilométert 660 forintért tud megtenni. Piaci áron számolva ugyanez 1190 forint lenne. Nyilvános töltőt használva gyorstöltőn átlagosan 2320 forintba, villámtöltőn 3230 forintba kerül 100 kilométernyi energia.

A nyilvános töltéssel kapcsolatban a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes szolgáltatók és oszlopok árazásában jelentős különbségek tapasztalhatók, regisztrációval, előfizetéssel vagy előzetes pénzfeltöltéssel jelentős megtakarítás érthető el a nyilvános töltők használata esetén.

Bármilyen arányban is használnak otthoni rezsicsökkentett vagy magasabb nyilvános tarifát, még a legdrágább töltési mód esetén is kedvezőbb a villanyautós közlekedés ára. A Jövő Mobilitása Szövetség szakértői szerint körülbelül másfél liter benzin ellenértékéből lehet megtenni 100 kilométert elektromos autóval, még akkor is, ha emelt árat fizetünk az otthoni áramért.

A költségeket tovább csökkentheti, ha az autós részben használja a bevásárlóközpontok és élelmiszerüzletek parkolóiban még mindig elérhető ingyenes töltési lehetőségeket, vagy ha otthon napelemes rendszerrel rendelkezik.

Jelentős mértékben a kedvező használati költségeknek lehet köszönhető, hogy egyre kedveltebb az autózásnak ez a formája: a legfrissebb adatok szerint 2022. október végén a teljes gépkocsi állomány 0,79%-a volt tisztán elektromos, ami összesen 32.596 autót jelent. Ez az arány 2020 azonos időszakában még csak 0,29, míg 2021-ben 0,47 százalék volt, tehát a villanyautók térnyerése dinamikus itthon.

Az elektromos autók számának növekedésével párhuzamosan természetesen a kiszolgáló infrastruktúra is nő: a nyilvánosan elérhető töltőállomások száma a tavalyi évhez képest 25 százalékkal nőtt, így az idei év első negyedévének végére már 2031 darabot tartottak nyilván országszerte, amely 2020-hoz viszonyítva duplázást jelent.

Az alábbi interjúban Pukler Gáborral, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökével beszélgettünk arról, hogy milyen közlekedési eszközöket használunk majd a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Ez is érdekelhet...