A kutyák legalább néhány tízezer, de akár több mint százezer éve az emberek társai, a Homo sapiens sapiens és a Canis lupus familiaris, azaz a modern ember és a házi kutya gyakorlatilag egymás mellett, sőt, egymásra is hatást gyakorolva fejlődött.

Ennek köszönhetően az ember legjobb barátja nem egy tekintetben emberibb a legközelebbi rokonainknál, a csimpánzoknál, gorilláknál, orangutánoknál is, különösen igaz ez, ha a társadalmi vívmányokról, esetünkben a közlekedésről van szó.

Egy, a Grúzia (Georgia) második legnépesebb településének számító Batumiban élő kóbor eb, Kupata az ezen a téren végzett tevékenységének köszönhetően a város kedvence, kabalaállata lett, ugyanis a fekete foltos fehér kutya önkéntes forgalomirányítói szerepet vállalt.

Az óvodások, kisiskolások zebrán való átkelését a világ sok táján az óvópedagógusok/tanítók mellett idősebb diákok, erre kijelölt más személyek is segítik, Batumi egyes átkelőinél viszont Kupata végzi ezt a munkát. A kutyus a zebra mellett „felvezeti” a gyerekeket, elállja az utat, sőt, ha pedig a szabályokat megszegve a zebrán áthajtó autóval-autóssal találkozik, azt néhány méterig követve csaholással meg is feddi, íme:

a videó a hirdetés után indul