Közzétették a világ legbiztonságosabb hagyományos és fapados légitársaságainak listáját – Roadster

Az ausztrál székhelyű repülésbiztonsági és termékminősítő ügynökség, az AirlineRatings.com elkészítette az éves összesítését.

A rangsor összeállításához összesen 385 légitársaságot vizsgáltak meg, melyek közül az első húsz-húsz céget listázták. A hagyományos társaságok közül újra a Qantas került az első helyre, az európai cégek közül pedig a TAP Air Portugal lett a legjobb, hatodikként. Íme, a teljes lista!

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Etihad Airways
 4. Qatar Airways
 5. Singapore Airlines
 6. TAP Air Portugal
 7. Emirates
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia/Atlantic
 11. Cathay Pacific Airways
 12. Hawaiian Airlines
 13. SAS
 14. United Airlines
 15. Lufthansa/Swiss Group
 16. Finnair
 17. British Airways
 18. KLM
 19. American Airlines
 20. Delta Air Lines

A diszkont légitársaságok esetében nem állít fel sorrendet a szaklap, de az idén a legbiztonságosabb tíz low-cost helyett immár húszat listázott: Air Arabia, AirAsia Group (AirAsia, AirAsia X, AirAsia Thailand, AirAsia Philippines, AirAisa India), Allegiant, Air Baltic, Easyjet, Flydubai, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Indigo, Ryanair, Scoot, Southwest, Spicejet, Spirit, Vueling, Vietjet, Volaris, Westjet, Wizz Air.

Az európai fapadosok közül az Air Baltic, az Easyjet, a Ryanair, a Vueling és a Wizz Air is felkerült a listára.

A lap január első napjaiban évről évre nyilvánosságra hozza rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól, amelyet hosszú ideig (2021-ben, 2020-ban, 2019-ben, 2018-ban, 2017-ben és előtte több évig) rendre a Qantas vezetett, ám 2022-ben meglepetésre az ausztrál légitársaság csak a 7. helyet kapta meg, míg az Air New Zealand lett a világelső.

A lista összeállításánál a szerkesztők a légitársaságok flottájának átlagéletkora és a repülésbiztonság javítását szolgáló intézkedései mellett számításba veszik a hivatalos repülésbiztonsági vizsgálatok eredményeit is. Emellett számít az is, hogy az adott cégnél az elmúlt öt évben történt-e baleset, az utóbbi két évben pedig súlyos esemény, és figyelembe veszik, hogy az incidens az adott repülőgéptípus gyártási hibájára vezethető-e vissza, valamint azt is, hogy a személyzet miként kezeli ezeket az eseteket.

A Qantas nemcsak a biztonságra, de a kevésbé szociális utasokra is gondol, a vegetáriánusok viszont úgy vélik, rájuk is fordíthatna egy kicsivel nagyobb figyelmet.

(Forrás: Airportal, képek: Getty Images)

legbiztonságosabb | quantas | légitársaságok | 2023

FOLYTASD EZZEL

Mutatjuk, hol tartsd meg álmaid esküvőjét

Ezekben a luxus síparadicsomokban minden téli álom valóra válhat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!

Ez is érdekelhet...