Közfelháborodást okozott a Tesla, követelik a pénzüket az emberek – Portfolio

Az értintett vásárlók főként Tesla Model Y és Model 3 tulajdonosok, a pénteki bejelentés pedig már a második árcsökkentés volt az elmúlt három hónapban, melynek következtében az említett járművek árazása Kínában jelenleg átlagosan mintegy 13-24 százalékkal olcsóbb a szeptemberi szinthez viszonyítva.

Egyes elemzők szerint a Tesla lépése fellendíti majd a visszaeső értékesítési számokat, és más EV gyártókat is hasonló lépésre kényszeríthet.

A világon sehol máshol nincsenek olyan versenytársai a Teslának, mint Kínában

– mondta Bill Russo, az Automobility sanghaji tanácsadó cég vezetője.

Míg a hagyományos autógyártók gyakran engedményeket tesznek a készletkezelés és a gyárak üzemben tartása érdekében, amikor a kereslet gyengül, a Tesla dealerek nélkül működik, és a transzparanes árképzés a márka imázsának része.

Lehet, hogy ez egy normális üzleti gyakorlat, de egy felelős vállalkozásnak nem így kellene viselkednie

– mondta egy Zhang nevű Tesla-tulajdonos, aki szombaton Sanghaj Minhang külvárosában, a vállalat egyik elosztóközpontjánál tiltakozott.

Zhang elmondta, hogy a rendőrség hozzájárult a Tesla munkatársai és az összegyűlt tulajdonosok közötti találkozóhoz, amelyen a tulajdonosok átadtak egy listát követeléseikről, többek között bocsánatkérést és kártérítést vagy más jóváírásokat követelve. Hozzátette, hogy a Tesla munkatársai vállalták, hogy keddig válaszolnak.

Szombaton más, Tesla-tulajdonosok tiltakozásának tűnő videók is felkerültek a kínai közösségi médiaplatformokra.

A közösségi médiában közzétett videókon tömegek voltak láthatóak a Tesla üzleteinél és kiszállítási központjainál más kínai városokban, Csengtutól egészen Sencsenig, ami szélesebb körű fogyasztói visszhangra utal. Az egyik videón, amelyet a Reuters megerősítette, hogy a délnyugati Csengtu város egyik Tesla-üzletében forgattak, a tömeg azt skandálta: “Vissza a pénzt, térítsük vissza az autónkat”. Egy másik videón, amelyet látszólag Pekingben forgattak, az látható, amint rendőrautók érkeznek, hogy szétoszlassák a tömeget egy Tesla áruház előtt.

A Tesla jelenleg nem tervezi kártalanítani azokat a vásárlókat, akik a legutóbbi árcsökkentés előtt vették át az autót

– mondta a Tesla China szóvivője.

Nem a kínai régió az egyetlen, ahol kedvezményeket kínál vásárlói számára a vállalat, hétfő reggel Szingapúrban kerültek bejelentésre újabb engedmények a Model 3 vagy Model Y járműveket illetően, melyek szerint a Tesla:

  • 5000 dolláros kedvezményt kínál azoknak a vásárlóknak, akik már meglévő belsőégésű járművüket cserélik le,
  • valamint további 5000 dolláros támogatást nyújt az autó üzemeltetésére vonatkozó tanúsítványok kiállításához.
  • Ezen kívül pedig azon vásárlók számára, akiknek lehetséges otthonaikban töltőrendszert telepíteni, a Tesla biztosítja a töltéshez szükséges fali csatlakozót, bár a telepítés költségeit a fogyasztónak kell állnia.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...