Kiakadtak az EKB-nál a bitcoinra: ez lehetett a kriptopénz utolsó dobása – Portfolio

Az Európai Központi Bank által közzétett blogbejegyzésben Ulrich Bindseil, a piaci infrastruktúráért és a fizetésekért felelős főigazgató és Jürgen Schaaf, a jegybank tanácsadója a kriptopiacokon tapasztalható jelenlegi zűrzavart “a bitcoin utolsó dobásának” nevezi.

A bitcoin értéke 2021 novemberében 69 000 dolláron tetőzött, majd 2022 június közepére 17 000 dollárra esett vissza. Azóta az érték 20 000 dollár körül ingadozik.

“A bitcoin hívei számára a látszólagos stabilizálódás pihenőt jelez az új magasságok felé vezető úton” – írják. “Valószínűbb azonban, hogy ez egy mesterségesen előidézett utolsó fellélegzés a jelentéktelenség felé vezető út előtt – és ez már az FTX csődje előtt is előre látható volt, és jóval 16 000 dollár alá küldte a bitcoin árfolyamát”.

A 2010-es évek közepén trejedt el az a narratíva, hogy a bitcoin értéke elkerülhetetlenül egyre újabb és újabb magasságokba emelkedik. A blog szerint azonban a bitcoin sem befektetésnek, sem pedig valós fizetési eszköznek nem alkalmas.

A spekulatív buborékok az új pénz beáramlására épülnek. A bitcoin is többször részesült új befektetők hullámaiból

A szerzők szerint a bitcoin nagybefektetőit ösztönzik a leginkább az eufória fenntartására, és lobbisták seregeit bérelték fel, hogy ügyüket a törvényhozóknál és a szabályozóknál érvényesítsék.

Ez a tevékenység oda vezetett, hogy a törvényhozók néha megkönnyítették a pénzek beáramlását azzal, hogy támogatták a bitcoin feltételezett érdemeit, és olyan szabályozást kínáltak, amely azt a benyomást keltette, hogy a kriptoeszközök csak egy újabb eszközosztály – vélik a szerzők.

“A kriptovaluták jelenlegi szabályozását részben tévhitek alakítják” – állapítják meg a szerzők. “Makacsul tartja magát az a meggyőződés, hogy mindenáron teret kell adni az innovációnak. Mivel a bitcoin egy új technológián – DLT / blokklánc – alapul. Először is, ezek a technológiák eddig korlátozott értéket teremtettek a társadalom számára – bármilyen nagyok is a jövőre vonatkozó várakozások. Másodszor, egy ígéretes technológia alkalmazása nem elégséges feltétele annak, hogy az arra épülő termék hozzáadott értéket képviseljen.”

“Mivel a Bitcoin sem fizetési rendszernek, sem befektetési formának nem tűnik alkalmasnak, szabályozási szempontból egyiknek sem kellene tekinteni, és így nem kellene legitimálni” – összegezték az EKB szakértői.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...