Jerome Powell: Addig emelünk, amíg az inflációt le nem győzzük – akkor is, ha fájni fog – Portfolio

Az amerikai gazdaság érezhetően lassult a tavalyi év történelmi emelkedése után, de a munkaerőpiac extrém túlfűtött állapotban van ennek ellenére, nincs egyensúly a munkaerőpiacon – mondta. A munkaerőkereslet jócskán meghaladja a munkaerőkínálatot, de az egyensúly hamarosan helyre fog állni, ez pedig mérsékelni fogja az inflációs nyomást – mondta Powell, aki ezután ismertette a munkanélküliségi és inflációs előrejelzéseket (lásd lent).

Minél tovább fennmarad a magas infláció, annál nagyobb az esélye annak, hogy a várakozások magas szinten rögzülnek – mondja. Elmondta azt is, hogy a magas infláció a jegybank mindkét célját veszélyezteti, ezért a jegybank erőteljesen elkötelezett az infláció csökkentésében. A következő hónapokban a jegybank azt várja, hogy a kamatemelések hatása érződni fog az inflációban.

Ahogy a kamatszint egyre nő, indokolt lesz csökkenteni a kamatemelés mértékét – mondta Powell. A jegybank hónapról hónapra dönt, és olyan egyértelműen fog kommunikálni, ahogy csak lehet. Ezután ismertette a dot plotban szereplő számokat: az idei év végén a jegybanki döntéshozók előrejelzésének mediánja szerint 4,4% lesz a kamat (ehhez további két 50 bázispontos emelésre lesz szükség), jövő év végén pedig 4,6% lehet a kamatszint.

Erőteljes és azonnali lépéseket teszünk a kereslet csökkentésére”

– mondta.

Ez is érdekelhet...