Itthon a Citroën C5 X, mutatjuk az árait, különlegességeit – Autonavigator.hu

A Citroën mindig is különlegességeket kínált, így van ez ma is, amikor a SUV lázban inkább csak az enyhébb crossover vonalat lovagolják meg, kezdve a C3 Aircross-szal, a C4-gyel vagy a C5 Aircross-szal, most pedig úgy térnek vissza a felső-középkategóriába, ahonnan 2017, azaz a C5 kivezetése óta hiányoztak, hogy megint valami olyat hoznak, amit senki más nem kínál. Az Év Magyar Autója 2023-as összevetésbe is nevezett C5 X kapcsán a kollégákkal azon morfondíroztunk, vajon miért nem rögtön C6 X-nek nevezeték el, ha az elődmodellek között a C6-ost is említették. De ez voltaképp mindegy, a lényeg az, hogy egy olyan autót hoztak, ami 4805 mm-es hosszával a középkategóriában is nagy, lejtős farával kecses, mégis kombisan nagy, 545 literes alapméretű, 1640 literesre bővíthető (a hibrid esetén 485/1580 literes) csomagteret, 19,4 centis hasmagasságával SUV-módra jó beszállási kényelmet ad, továbbá ormótlanság nélkül kellő hasmagasságot ahhoz, hogy ne kelljen aggódni járdára parkoláskor vagy a hétvégi házhoz utazáskor.

Mivel Citroën, a kényelem mindenek felett áll, kezdve azzal, hogy csakis automatikus váltókkal készül, folytatva az Advanced Comfort üléseken át az Advanced Comfort futóműig, aminek rögtön Active, elektromos lengéscsillapítós, temérdek szenzorral vezérelt és négyféle hangolást adó verzióját adja a plug-in hybrid, ugyanis a kínálat csúcsán az áll, a nem mellesleg nemrégiben megújult C5 Aircross palettájáról is ismert 1,6-os, 225 lóerős rendszerteljesítményű. A kínálat érdekessége, hogy dízel nincs már benne (bevallom, én azért sajnálom, hogy nem elérhető a 1,5 literes Blue HDi, de azt mondják, június óta már a C5 Aircross esetén is a plug-in hybridet keresi a vevők zöme).

Az alapmotor az 1,2 literes, háromhengeres, többszörös Év Motorja díjas PureTech névre hallgató turbós benzinmotor, annak is 130 lóerős verziója, a 8 fokozatú Aisin automatával. A kínálat közepén a 180 lóerős, 1,6 literes PureTech áll, a csúcsa pedig az azt még egy 80 kW-os (109) LE villanymotorral kiegészítő Plug-in Hybrid, 225 lóerős rendszerteljesítménnyel. A hazai menetpróbán egy-egy gyors körre az erősebb, négyhengeres verziók álltak rendelkezésre. A plug-in hybrid különlegessége nem csak csendesebb, akár emissziómentes üzeme, hanem komfortosabb futóműve is. Hátránya ugyanakkor a (12,4 kWh-s) lítium-ion akkumulátor miatti jelentősebb, közel 1,7 tonnás tömege. Bár tényleg csak nagyon rövid körön próbálhattuk ki őket, de eget-verő különbség nem érződött, mindkettő kényelmes.

És ez jó, hiszen a C5 X lounge hangulatú, tágas belterével épp ezt célozza, és meg is adja. Csúcsverziójával dupla oldalüvegezést is kínál, hátsó lábtere óriási, ám a magas padló miatt kissé zavaró, hogy a lábfejek nem tolhatók az első ülések alá. Bár az ülések kényelmesek hátul is, helykínálat és anyagminőség terén elöl érezhetően többet kapunk, de ez a nem prémium márkák esetén teljesen megszokott, elöl pedig a jobb felszereltségűek már adnak egy jókora prémium, de leginkább balzsamozóan francia fílinget. Persze modernséggel, 12 colos, tabletszerű érintőképernyővel, szabad szavas, magyarul persze még nem tudó hangvezérléssel, vezeték nélküli Apple CarPlay/Android Auto csatlakozással, vezeték nélküli töltővel és nem mellesleg 4 darab USB-C csatlakozóval.

Mennyiért? A már LED fényszórós, kulcs nélküli nyitásos, kétzónás automata klímás, szóval mindenképp jól felszerelt alapverzió 12,27 millió forintról startol az alapmotorral. Az 1,6-os csak a kettővel magasabb Shine felszereltségtől, 750 ezer forint motorfelárral, a hibrid ahhoz mérten 3 millió forintos felárral (persze a zöld rendszámon és a kedvezőbb üzemköltségen túl) komolyabb teljesítménnyel, akár az alacsonyabb, Feel Plus szinttel is megkapható, alapára így 17,01 millió forint. A C5 X előnye, hogy konkurens nélküli modellnek tekinthető, ilyet, ilyen jellegű autót senki más nem kínál, ez pedig az előrendelési adatok szerint a malmára hajtja a vizet.

Ez is érdekelhet...