Itt van pár befektetési ötlet, ami megvédhet az inflációtól – Portfolio

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az állampapír-piacon elérhető inflációvédelemre tért rá előadásában:

 • Az infláció tetőzését jövőre már láthatjuk, de a magas infláció még velünk maradhat egy ideig, így érdemes olyan befektetési termékekben gondolkodni, amelyek védelmet adhatnak a magas inflációval szemben.
 • A lakossági állampapírok kapcsán kiemelte a szakértő, hogy kamatadómentes, minimális kockázatú befektetésekről van szó, és bár a piacinál akár magasabb hozamot biztosítanak, ez nem minden papírnál van így. Elmondta azt is, hogy kínált visszavásárlási árral bírnak, azonban ezt az ÁKK többször is módosította az utóbbi időben.
 • A lakossági papírok közül kiemelte a MÁP+-t, amelynek népszerűsége az utóbbi időben jelentősen visszaesett, ami nem csoda a mostani magas infláció mellett. ebből kifolyólag a prémium állampapír jó választás lehet, hiszen kamatozása követi az inflációt. Ugyancsak érdemes lehet Diszkont Kincstárjegyekben is gondolkodni. Annak, aki eurós befektetést keres, lehetősége van a prémium Euró Állampapírt választani. Ez utóbbi esetben is a következő 2-3 évben lehet magasabb az infláció az eurózónában.
 • Az intézményi állampapíroknál azonban figyelni kell arra, hogy nem mindegyik konstrukció kamatadó-mentes, de TBSZ-számlán tartva őket elkerülhető a kamatfizetés.
 • A magyar hozamgörbe kapcsán kitért arra, hogy még mindig jó szinteken vannak a hozamok, tehát az elmúlt napok hozamcsökkenése ellenére is vannak még jó beszállási pontok. Kitért az állampapírok módosított átlagidejére, amely leginkább a hosszabb lejáratú papíroknál lehet érdekes. Két-három éves időtávon hozamcsökkenésre számítanak az Equilornál a magyar hozamoknál, így a hosszú papírokban jelentős felértékelődés jöhet a közeljövőben. A kulcs mindehhez viszont az EU-val való megegyezés – fűzte hozzá.
 • Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy más kockázatokat fut egy befektető, ha vállalati kötvényeket vesz, ezekkel nem árt tisztábban lenni. Ugyanakkor vannak most a magyar piacon jó lehetőségek a vállalati kötvénypiacon is.
 • A külföldi piacon kevés inflációkövető papírt találni, ráadásul külföldi befektetőként ezeket nehéz is megvenni. Ilyen szempontból kényelmes és nagy kínálattal rendelkezik a magyar állampapír-piac.  

Ormosy Gábor, AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója az AutoWallis terveiről beszélt előadásában:

 • Új irányokba nyit az AutoWallis Csoport, szolgáltatási irányban kulcsakvizíció történt, így flottakezeléssel bővül a szolgáltatási portfólió. A földrajzi diverzifikáció is erősödött azzal, hogy kiléptek az akvizíciókkal a KKE régióból.  Mindezek mellett az online értékesítés felé is lépett a társaság, ennek egyre fontosabb szerepe lesz a jövőben.
 • Kiemelte előadásában a flottakezelést, amely további bővülést jelent a szolgáltatási portfólióban. A szakember szerint stratégiai és eredménytermelő képességi szempontból kulcsakvizíció a mostani, a flottakezelői piacon a 10 legnagyobb szereplő közé tartozó Nelson megszerzésével egy lépésben 2-2,5 %-os részesedést szerez a csoport. Mindez pedig a jó fedezettartalmú szolgáltatáson túl fontos szinergiákkal is jár a csoport számára.
 • A legfontosabb idei eredmények közül kiemelte, hogy új Jaguar és Land Rover autókereskedést és szolgáltató központot nyitottak Budapesten, új kiskereskedelmi márkaként jelent meg a SsangYong, volt szlovén tranzakció zárás, ezel mellett autókereskedési oldalak üzemeltetési jogainak megszerzése is megvalósult.
 • Az autóipar átalakulásáról is beszélt Ormosy. A jövő trendjei között kiemelte, hogy a gyártók a gyártásra és a technológiaváltásra koncentrálnak, a nagykereskedelmet a töredezettebb régiókban átadják professzionális, független szereplőknek. A jövő nagykereskedője országosan egységes árszabással, online eszközök segítségével közvetlen kapcsolatot alakít ki a fogyasztókkal. Mindeközben a kiskereskedők szerepe is átalakul: a közvetlen értékesítés helyett értékesítéstámogatás és szolgáltatás lesz a feladatuk (ügynöki rendszer). Felértékelődik emellett az adatelemzés, IT-eszközök és online értékesítési képességek szerepe.
 • Az AutoWallisra visszatérve idén év végéig minden területen rekord értékesítési számokat várnak, a tavalyi éves árbevétel 67%-át már az idei első félévben sikerült elérni. Továbbra is az a várakozás, hogy 2025-ben a csoport éves árbevétele meghaladja a 400 milliárd forintot. Kitért arra, hogy a kereslet-kínálati viszonyok rendeződése és az aktuális makrogazdasági feltételeket mérlegelve 2025-re az EBITDA margin normalizációja várható.
 • A részvények kapcsán megjegyezte, hogy a független elemzők céláraihoz képest jelentősen alulértékelt a részvényárfolyam. Tervezik az ESG-minősítés megszerzését, és folyamatosan hajtanak végre saját részvény tranzakciókat is.

Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője arról tartott előadást, hogy érdemes-e most beszállni az ingatlanpiacra:

 • A legnagyobb nehézséget a negatív sajtóhírek jelentik, ezek jellemzően temetik az ingatlanpiacot, mivel a hirdetések alapján alkotnak véleményt a piacról, és kevesen figyelik a valódi tranzakciókat. érdemes azonban ezeket a híreket kontextusba helyezni.
 • Példaként hozza a 2008-as válságot és az azt követő időszakot. Sokan tartanak attól, hogy újra a 2008-ashoz hasonló időszak jön most, visszaeső tranzakciókkal. Itt fontos azonban kiemelni, hogy a tranzakciócsökkenés nagyban függ a lokációtól, hiszen 2008-2012 között is voltak olyan részek az országban, ahol jól pörgött az ingatlanpiac. Budapesten ugyanebben az időszakban azt lehetett megfigyelni, hogy a belső kerületekben nem volt gond a tranzakciószámokkal, a külső kerületek gyengébb adatai húzták inkább vissza a statisztikákat.
 • Aki jó lokációban választotta meg a befektetését, annak nem értékelődött le az ingatlanja, sőt, a 2012 utáni időszakban ezeken a területeken jelentős áremelkedést lehetett tapasztalni – fűzte hozzá.
 • Hangsúlyozta, hogy nem arról van szó, hogy nem érdemes ingatlant vásárolni sokkal inkább az a kérdés, hogy hol veszi meg azt az ember. Az igaz, hogy most az ingatlanpiac a lassulás jeleit mutatja, de szerinte nem valószínű, hogy az árak olyan mértékben essenek vissza, mint a 2008-2012 közötti időszakban, a magasabb energiaárak ellenére sem.
 • Az ingatlanpiac elmúlt 10 évét az előadó az alábbiakkal foglalta össze: 2012-től jelentős kitörést történt az ingatlanpiacon, az elhalasztott vásárlások nagy számban elindultak, ráadásul a csok, a forint alapú támogatott hitelek növelték a vásárlási kedvet. Az ingatlanfejlesztők több ezer lakással jöttek ki a piacra, a kereslet folyamatosan nőtt az új lakások iránt, ez részben húzta a használt piacot is.  Mindezek mellett megfigyelhető volt, hogy az ingatlanok ára több lokációban megduplázódott, elindult az „alvó vidék” ingatlanforgalma is, amit a pandémia tovább erősített. 2019 végén a MÁP+ sok befektetőt csábított el az ingatlanpiacról, de ők részben 2021-ben újra visszatértek.
 • Most azt látni, hogy a jelenlegi magas hitelkamatok visszaszorítják a végfelhasználó vásárlókat, a háborús, inflációs és politikai helyzet bizonytalanná teszi a vásárlókat, ezért kivárnak. Mindeközben növekszik a bérelhető lakások iránti igény, emiatt tovább növekednek a bérleti a díjak, különösen az energiahatékony lakások esetében. A szakértő hozzátette, hogy nincs kényszerértékesítési pánik, nagyobb alkuk csak a régebbi építésű, korszerűtlen, felújításra váró ingatlanokra jellemzőek. Az új lakások ára nem csökken, egyes lokációkban tovább növekszik, ugyanakkor a kisebb és közepes fejlesztők elhalasztják a beruházásokat, csökken az újlakás kínálat.
 • Az ingatlanbefektetés mellett hozta pozitívumként, hogy azonos időben képes cashflow-t termelni bérbeadással és ugyanebben a befektetésben teljesül a tőkeképződés is, ha jól választottuk meg a terméket. Az ingatlan értéke hosszú távon, nominálisan folyamatosan növekszik és a bérleti díjak is nőnek – tette hozzá.

Gajzágó György, a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) alapító-igazgatója a művészet és pénz viszonyáról beszélt a trendek tükrében:

 • A műtárgyak (globálisan nézve) a diverzifikált portfóliók fontos elemei. Ezen a téren Magyarországnak jelentős lemaradása van, és ez nem csak pénzügyi, de kulturális tekintetben is versenyhátrányt jelent.
 • Legelőször tájékozódni szükséges, hivatkozásokat gyűjteni, és ebből lehet megalapozott véleményeket alkotni a műtárgybefektetésekről. Az látszik, hogy a művészeti és pénzügyi trendek között komoly kapcsolati háló van.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...