Itt a fordulat az amerikai kötvényekben? – Portfolio

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint az elmúlt napokban gyorsult az amerikai állampapírok gyengélkedése: a kötvényhozamok a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott magasságokba emelkedtek (ezzel párhuzamosan árfolyamuk csökkent).

Mindeközben azonban néhány befektető már úgy gondolja, hogy az amerikai állampapírokat érő eladási hullám lassan a végéhez közeledik, ugyanis ők arra számítanak, hogy a Fed hamarosan lassítani fog a kamatemelések tempóján, miután az infláció csökkenésnek indul, vagy az amerikai gazdaság recesszióba zuhan.

John Vail, a Nikko Asset Management vezető globális stratégája egyenesen arra számít, hogy a Fed a következő két hónapban összesen 150 bázisponttal emeli a kamatokat, majd a jövő év első felében megkezdi a kamatcsökkentést.

A Wall Street Journal pénteki elemzése is már azt vetítette előre, hogy a jegybankárok elkezdhetnek arról vitatkozni, hogyan lassítsák a monetáris szigor ütemét.

A hírügynökség kiemeli, hogy a 10 éves amerikai referenciahozamok csütörtökön késő este 4,23%-on, míg a kétéves hozamok 4,61%-on álltak, ami az év elején látott szintekhez képest jelentős emelkedés: a hozamok 1,5%-on, illetve 0,7%-on álltak. Vagyis most már az amerikai kötvényben gondolkodók csábító hozamokat kaphatnak.

Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital vezérigazgatója minapi twittjében úgy vélekedett, hogy “a hozamemelkedés kimerülésének jelei mutatkoznak”.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez is érdekelhet...