Hosszú időre leteszem az autót, megromlik benne a benzin? – Vezess

Egyre több, használt autó vásárlásakor pórul járt olvasónk keresi jogi szakértőnket, erre a hétre is jutott egy érdekes  eset, amit leginkább még komolyabb körültekintéssel, és alaposabb átvizsgálással lehetett volna megúszni a vásárlás előtt. 

Meddig áll el az üzemanyag?

Olvasónk kérdez

Kedves Vezess!

Érdeklődnék mennyi ideig tartja meg szavatosságát a benzin? A családban van az unokámnak egy Ford Mustangja ami május amit május óta nem használ . Ha csak jövöre tér haza károsodik-e a benzin? Ha igen mit lehet ellene tenni?            

Tisztelettel Nagy János

Szakértőnk válaszol

Kedves János!

Míg a gázolaj rettentő sokáig eláll, a sima 95-ös benzin valóban viszonylag hamar szétesik, megromlik, de pontosabb azt írnom, hogy széteshet és megromolhat. Azt nem írta, hogy milyen üzemanyag van a Mustangban? Amennyiben prémium üzemanyag maradt a tankban, akkor megnyugodhat. Az E10-nél kisebb etanoltartalmú, 98-as illetve 100-as benzinek stabilabbak, jóval tovább eltarthatók a sima 95-ösnél, így ez várhatóan gond nélkül megvárja unokája hazatértét. Ha sima 95-öst töltöttek bele, azt esetleg kijárhatják belőle és a tárolás idejére töltsenek bele valamennyi 100-ast. Ha ez egy műanyag tankos Mustang, akkor nem muszáj teletankolni, ha viszont fémtankos, akkor teletölteném a tárolás idejére.

Nekem azonban az a tapasztalatom, hogy feleségem baleset miatt letárolt benzines autója 13 hónappal az ütközés után gond nélkül beindult a tankban maradt sima 95-ös benzinnel. Körülbelül egy évet valószínűleg kibír a benzin, akkor is, ha csak 95-ös.

Átvertek a használt autóval, mit tehetek?

Olvasónk kérdez

Tisztelt Szakértő!

Hat hónapja vásároltunk fiamnak egy Ford Fiestát. Az autón világított a légzsák hiba jelzés. Az eladó kérdésünkre azt nyilatkozta, hogy valószínű takarításnál szétcsúszott egy csatlakozó. Az autót megvásárlás után szerelőhöz vittük.

Megállapítást nyert, hogy az összes légzsák eldurrant, amit valaki ellenállások beforrasztásával próbált eltitkolni. Ezekről fotót készítettünk. Az autó előélet lekérdezése során kiderült, hogy az 4-szer volt összetörve. Jeleztük az eladónak az észlelt dolgokat, árleszállítást kérve.

Ő elutasította ezt. Mit tehetünk? Érdemes folytatni? A kár kb.3-400000 Ft.

Várom megtisztelő válaszát.

Hosszú időre leteszem az autót, megromlik benne a benzin? 3

Szakértőnk válaszol

Kedves Levélíró!

A leírt hiba olyan jelentőségű és súlyú, hogy az akár az elállást is megalapozza. A légzsákok rendkívül fontos biztonsgi eszközei egy gépjárműnek, ha azokra nem lehet számítani egy balesetben, az a gépjármű nem használható biztonságosan és rendeltetésszerűen.

Jogilag nagyon fontos az eladói tájékoztatás tartalma és bizonyíthatósága, mert a nyílt hiba nem alapoz meg szavatossági igényt.

Üdvözlettel:
D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Külföldön akarom eladni autómat, hogyan kezdjek neki?

Olvasónk kérdez

Tisztelt Szakértő!

Külföldi használtautós oldalon szeretném eladni az autómat.

Ennek oka a gyenge forint, valamint a magasabb kinti árak. A kérdésem arra irányul, hogy egy esetlegesen sikeres adasvételnél van-e egyéb teendőm (pl. a magyar rendszámommal, vagy bármi mással) a megszokott okmányirodai és biztosítós kötelező körökön kívül, vagy ugyanaz az ügymenet, mint egy itthoni vevő esetében? Természetesen kétnyelvű adásvételi birtokában.

Köszönöm válaszát!

Szakértőnk válaszol

Tisztelt Levélíró!

Ebben az esetben a vonatkozó jogszabály értelmében a gépjármű átmeneti (nem ideiglenes) időre történő forgalomból való kivonására irányuló eljárást kell kezdeményeznie a fővárosi vagy megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalai valamelyikében.

Szüksége lesz a rendszámra, forgalmira, törzskönyvre és az adásvételi szerződésre, saját személyes irataira, tovább szolgáltatási díjat is kell fizetnie.

Az adásvételinek meg kell felelnie a rá vontkozó jogszabályi előírásoknak, azaz tartalmaznia kell a felek azonosító adatait, a jármű azonosító adatait stb., és alakilag is megfelelőnek kell lennie (2 tanú).

Az általános ügyintézési határidő 21 nap, de ha a kérelem hiánytalanul kerül benyújtásra, a hatóság azonnal bejegyzi a forgalomból történő átmeneti kivonást a járműnyilvántartásba. Őt év elteltével  – amennyiben nem kezdeményezik az ismételt forgalomba helyezést – a járművet véglegesen forgalomból kivontnak kell tekinteni.

Üdvözlettel:
D.A.S. JogSzerviz
www.das.hu

Ez is érdekelhet...