Fed-elnök: Az infláció elleni harc fájdalmas lesz – hvg.hu

A gazdasági világ feszülten várta a Fed-elnök, Jerome H. Powell pénteki beszédét, miután az Egyesült Államokban négy évtizedes csúcson van a fogyasztói árak növekedése, a jegybanki szakemberek pedig attól tartanak, hogy az infláció nem átmeneti, hanem elhúzódó lesz.

Powell a New York Times cikke alapján ígéretet tett, hogy a gyors árnövekedéssel szemben nagyon határozottan fog fellépni, de az infláció visszaszorítása fájdalmas folyamat lesz, amit a munkavállalók és a gazdaság is meg fog érezni. Kiemelte, hogy az amerikai központi banknak továbbra is növelnie kell a kamatot, hogy a gyors áremelkedés ne legyen permanens jellemzője az amerikai gazdaságnak. (A kamatemeléssel a hitelek drágulnak, ami visszaveti a gazdasági növekedést, csökkenti a keresletet a kínálathoz képest, ezáltal az inflációt is visszafogja hosszú távon).

Az árstabilitás visszaállítása Powell szerint időigényes folyamat lesz, és összességében a lassuló gazdaság, a magasabb kamatok, valamint az enyhülő munkaerőpiaci nyomás segít majd leszorítani az inflációt. Hozzátette:

Mindezek fájdalmat okozhatnak majd a háztartások és a vállalkozások számára is, és állások elvesztését eredményezhetik. Ezek a következmények azonban elkerülhetetlenek az infláció visszaszorításakor.

Kiemelte, hogy a munkaerőpiac jelenleg túlfűtött állapotban van, a munkaerő-kereslet továbbra is meghaladja a munkaerő-kínálatot. A Fed 2,5 százalékra emelte a célkamatszint tetejét, és becslések szerint hosszabb távon ezen a szinten fognak a kamatok stabilizálódni. Powell vélekedése szerint a Fed kamatának el kell érnie a gazdasági aktivitást korlátozó szintet, és egy ideig ezen a szinten kell maradnia, hogy a fogyasztói árak növekedési üteme lelassuljon. Szerinte a szeptemberi kamatemelés mértéke az addig megjelenő statisztikai adatoktól függ majd.

A befektetők csalódottan fogadták a Fed elnökének közleményét, mivel arra számítottak, hogy Jerome H. Powell arra utal majd, hogy lassítják a kamatemelések mértékét, ha a friss adatok az infláció lassulását jelzik. A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) az elmúlt két alkalommal egyaránt 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamat sávját a jelenleg is érvényes 2,25-2,50 százalékra.

Március óta a Fed négy alkalommal emelt kamatot, összesen 2 százalékponttal. A legközelebbi kamatdöntő ülés szeptember 21-én lesz.

A FOMC júniusi ülésén a kamatdöntők jelezték, hogy 3,25-3,50 százalékon várják a kamatszintet az év végén, ami 2008 óta a legmagasabb lenne, majd jövőre tovább emelkedik, 3,75-4 százalékra.

(Nyitóképünkön a Fed-elnök, Jerome H. Powell)

Ez is érdekelhet...