Ez fájni fog! Nem készültek fel a tőzsdei befektetők arra, ami most jön – Portfolio

A Morgan Stanley befektetési igazgatója szerint az S&P 500 akár 3000 pontig is eshet, ami a jelenlegi szintekről 24 százalékos leértékelődést jelent.

A CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár az intézményi ügyfelek többsége szerint valószínűleg recesszióba kerülünk, úgy tűnik, hogy nem félnek tőle. Az emberekkel való beszélgetések alapján az első félévet jellemzően pesszimistán látják a befektetők, de valójában nem erre vannak pozícionálva, nem gondolják, hogy annyira rossz lenne a helyzet – mondta el Wilson, aki tavaly óta defenzív pozícióban van.

Mike Wilson szerint a kezdődő negyedéves gyorsjelentési szezon, amely pénteken az amerikai nagybankok jelentéseivel indul, megrázza majd a piacokat.

Várakozásai szerint a negyedik negyedéves számok jelentősen alulmúlják majd a konszenzust és a befektetőket is meglepi majd, hogy milyen drámai mértékben kell módosítani az eredményeket. A stratéga szerint ezen a területen a befektetők túlzottan elbízták magukat, nem számoltak azzal, hogy a vállalatok költségei gyorsabban növekszenek, mint a bevételeik. A gyorsjelentések pedig egy újraindítást hozhatnak el a Wall Streeten, a Morgan Stanley elemzője szerint ugyanis az egész évre vonatkozó becsléseknek is csökkenniük kell.

A befektetőket kettős csapás érheti a február 1-től a Fed soron következő kamatdöntése következtében, Wilson ugyanis arra számít, hogy az amerikai jegybank nem beszél még fordulatról a monetáris politikában, pedig az hozhatna megnyugvást a befektetőknek. A Fed valószínűleg ahogy a múltban, úgy most sem fog gyorsan reagálni a gazdasági lassulásra.

A Morgan Stanley évvégi célára 3900 pont, ami a második legalacsonyabb a Wall Streeten. Idén eddig 2 százalékos pluszban áll az index, az október közepi mélyponthoz képest pedig több mint 12 százalékkal értékelődött fel.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...