Európába jöhet az ezer kilométeres hatótávú elektromos autó – Player.hu

Európában egyelőre ismeretlen a Zeekr neve, pedig a kínai Geely által alapított márka hamarosan hozzánk is megérkezik, és első modellje most elég ígéretes hatótávot adó, nagyobb akkumulátorcsomagot kapott.

A Geely neve már nem lehet ismeretlen számodra, hiszen a kínai autógyártó olyan márkák tulajdonosa, mint a Lynk & Co, a Polestar, a Volvo és a Lotus. Az egyik legújabb márkája a Zeekr, amiről eddig nem sokat hallottunk, de ez hamarosan megváltozhat, mert a terveik szerint a Lynk & Co után ezt is bevezetik a kiválasztott európai országokban.

A Zeekr első modellje egyszerűen a 001 nevet kapta, és igazából annyira nem is számít újnak,

hiszen 2020-ban még a Lynk & Co Zero nevű tanulmányautójaként mutatkozott be, annak a stíluselemeit, az osztott fényszóróját is felfedezheted rajta. 2021-ben már Zeekr 001 néven került gyártásba Kínbában, és ezt hozzák el 2023-ban az európai piacra is.

Az autót eddig 86 és 100 kilowattórás akkumulátorral lehetett rendelni, amivel 545 és 740 kilométerre alakult a hatótávja, igaz, a kevésbé realisztikus kínai szabvány szerint. Most azonban a Zeekr bejelentette, hogy

140 kilowattórás akkuval is gyártásba adják a 001-et, amivel akár 1032 kilométert is képes lesz megtenni egy feltöltéssel.

A Zeekr 001 teljesítményére sem lehet panasz, az első és hátsó kerekeket hajtó elektromotorok 544 lóerős teljesítményre képesek, amivel a csaknem öt méter hosszú modell 3,8 másodperc alatt gyorsul százra. A Zeekr pár hónapja azzal keltette fel a figyelmet, hogy a 001 döntötte meg a leggyorsabb driftelés Guinness-rekordját.

A Nio is megígérte már az ezer kilométeres hatótávot:

És ezt olvastad már?

Segítség, először megyek síelni!

Ez is érdekelhet...