Csitul az energiaválság, ergo erősödik a forint? – Privátbankár.hu

Pluszban kezdték a napot a tőzsdék Európában, de azután lefelé vették az irányt. A német index 0,9, a francia 1,1, a brit 0,3 százalékkal van lejjebb. Az amerikai határidős indexek is fél százalék körüli mínuszban vannak. Az olaj stagnál, a hollandiai földgáz ára kissé emelkedik, de így is jóval lejjebb van, mint ami az utóbbi hetekben jellemző volt. A piacok főleg a csütörtöki kulcsfontosságú Fed-ülést várják.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal emelkedni tud, ezúttal a Mol és a Richter tartja 0,4, illetve 0,7 százalékos emelkedésével. Az OTP is csupán pár forinttal van lejjebb, százalékban elhanyagolható mértékben. Közel négy százalékkal esik a viszont Masterplast és 1,5 százalékkal az Alteo.

Stabil a forint, 400 alatt az euró

A forint ma jól kezdte a napot, 398 forint körül volt az euró, de innét kissé drágult, párhuzamosan az európai tőzsdei klíma romlásával. Jelenleg 399,0 az euró, 70 fillérrel magasabb a tegnapinál. A dollár csak pár fillérrel kerül kevesebbe, 398,90.

A sokféle, néha egymásnak is ellentmondó hír, nyilatkozat ellenére úgy tűnik, inkább optimistán szemlélik az Európai Unióval folyó tárgyalásokat a piaci szereplők. Ezért erősödött tegnap nagyot a fizetőeszközünk. Szerdán a Fed döntése az euró/dolláron keresztül a magyar fizetőeszközre is hatással lehet. (Az erősödő dollár nem tesz jót a feltörekvő piaci devizáknak.) A magyar jegybank pedig a jövő héten tart kamatdöntő ülést.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. (A piros vonal az orosz támadás előtti nap, február 23-a.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. (A piros vonal az orosz támadás előtti nap, február 23-a.) További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hány kamatemelés lesz a héten?

Németországban az augusztusi termelői árindex (PPI) 7,9 százalék volt havi és 45,8 százalék éves szinten, magasabb az 1,6, illetve 37,1 százalékos várakozásnál. A svéd Rijksbank ma egy százalékponttal 1,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, az elemzők csak 0,75 százalékra számítottak.

Szerdán az amerikai Fed tart kamatdöntő ülést, majd csütörtökön a briteknél, Svájcban, Japánban és Norvégiában lesz hasonló esemény.

Lyukas kétfilléres érme. Lyukas kétfilléres érme.

Egekben az állampapír-hozamok

A múlt héten az évi 12 százalékot is elérte a hazai egy éves és megközelítette azt a három éves állampapír-piaci referenciahozam. Jelenleg 11,93, illetve 11,79 százalék a két mutató, miután tegnap már némi esés volt.

Az USA-ban is tovább emelkednek a kötvényhozamok. A 3,5 százalékot is elérte már a tíz éves hozam, ilyenre utoljára 2011-ben volt példa írja a KBC Equitas.

A rövidebb oldalú hozamok gyorsabb ütemű emelkedést produkálnak, így a két éves kötvényhozam szintje vészesen közelíti már a négy százalékot. Az elemzők már 4,5 százalék körüli alapkamatot prognosztizálnak a jövő év első negyedévének végére. A német tíz éves hozam is felfelé tart, 1,8 százalék körüli szinteken mozog.

Csitul az energiaválság, erősödik a forint?

Optimista az Erste Befektetési Zrt. az Európai Unió orosz gázról történő leválásával kapcsolatban, számos fejlesztés a függőség megszüntetésének irányába mutat.

  • A hollandok a minap normál üzembe állították Eemshaven kikötőjében legújabb LNG termináljukat, ami évi nyolcmilliárd köbméter földgázt tud a kontinensre szállítani. Ez az orosz gázexport nyolc százaléka.
  • Németország orosz gáz nélkül tölti tárolóit, 90 százaléknál jár.
  • Máshol is fontos lépések vannak, például a gdanski és hamburgi LNG-terminálok, a spanyol-francia interkonnektor kapacitás duplázása stb.

A brókercég szerint Európa elvégzi a házi feladatot és rekordsebességgel válik le az orosz gázról. Ez pedig tovább nyomja le az árat a holland gáztőzsdén, ami nekünk is sokat segít. Ez pedig megint csak jó hír a forintnak.

Musk Iránba is szállítana

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk mentességet szeretne kérni az Irán elleni szankciók alól. A Starlink műholdas szélessávú internetszolgáltatást akarja kínálni az országban – jelentette be a menedzser a Twitteren.

Iránban jelenleg nagyszabású tüntetések zajlanak egy nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála miatt. Néhány Twitter-felhasználó felszólította Muskot, hogy biztosítsa a műholdas internetet az országban, lehetővé téve a közösségi médiához való hozzáférést, amely ott szigorúan korlátozott.

Korábbi hírek szerint a Starlinknek az ukránok is nagy hasznát veszik a háborúban.

A Klicsko-testvérek örülnek a Kijevbe érkezett Starlink-egységeknek. Fotó: Kijevi önkormányzat/WikimediaA Klicsko-testvérek örülnek a Kijevbe érkezett Starlink-egységeknek. Fotó: Kijevi önkormányzat/Wikimedia

Jó üzlet a biztosítórészvény?

Az európai biztosítók részvényei idén jól teljesítettek, míg a STOXX-600 több mint 13 százalékot veszített értékéből, a szektor alig esett – írja a német N-Tv.de. Az emelkedő kötvényhozamok különösen az életbiztosítóknak kedveznek, mert lehetővé teszik magasabb befektetési jövedelmek elérését. Viszonylag kedvező, 9,5 alatti az árfolyam-nyereség hányados (P/E), és átlagon felüli, közel hat százalékos az osztalékhozam – idézik Ulrich Stephant, a Deutsche Bank befektetési stratégáját.

Kockázat, hogy a biztosítók az elmúlt években több mint egymilliárd euróra növelték a BBB-besorolású kötvényekbe és illikvid eszközökbe, például ingatlanokba és magántőke-társaságokba történő befektetéseiket. Mindkét eszközosztály nyomás alá kerülhet recesszió esetén.

Bitcoinnal vásárolhatnak be az ukránok

Ma felfelé mennek a kriptovaluták az előző két nap esései után, a bitcoin és az ether öt-öt százalékkal, 19 360, illetve 1360 dollárra.

A Binance kriptotőzsde bejelentette, hogy együttműködik a VARUS ukrán élelmiszerlánccal, ahol a vásárlók mostantól online rendelhetnek élelmiszert és kifizethetik számláikat a Binance Pay tárcán keresztül. Ez lehetővé teszi a zökkenőmentes kriptovaluta-fizetéseket, gyors kiszállítással Ukrajna szinte egész területén. A Varus több mint 100 szupermarket-egységgel rendelkezik Ukrajnában, és Európában az első kiskereskedelmi lánc lett, amely elfogadja a Binance Payt – írja a Blockchain News.

Tévedésből kiosztottak 19 millió dollárt

A Binance véletlenül 19 millió dollár értékű kiptovalutát osztott ki ügyfeleinek egy könyvelési hiba miatt. Összekevertek két tokent, a HNT (helium) és a MOBILE jelűt. Így amikor egy felhasználó MOBILE tokeneket küldött a Binance számlájára, HNT tokeneket írtak neki jóvá, amelyek sokkal többet értek. (A Helium egy népszerű kriptoprojekt, amely kriptoérmékben fizet az embereknek, ha azok mobilinternet-elosztó állomást /hotspot-ot/ működtetnek.) A legtöbb felhasználó gyorsan eladta a váratlan ajándékot, ami miatt a HNT árfolyama 20 százalékot esett.

A legtöbb kriptodeviza-programhiba veszteségeket okoz a felhasználóknak, de az ellenkezője is előfordul. Ebben a hónapban a Crypto.com egyszer véletlenül nyolcmillió dollárt adott át egy felhasználónak. A Coinbase-felhasználók pedig százszoros profitot szereztek egy programozási hiba kihasználásával – emlékeztetett rá a Milk Road.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma (“Honlaptartalom”) a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Ez is érdekelhet...