Azonnal töröld ezt a Google Chrome-bővítményt! Nagyon nagy károkat okozhat – Femina.hu

Egy veszélyes károkozó terjed az interneten, ami ártalmatlan Google Chrome-bővítménynek álcázza magát.

A valódi nevén VenomSoftX-nek nevezett bővítmény a vágólapon lévő jelszavak, bankkártyaadatok, és kriptovalutákhoz tartozó fontos adatokat is megszerezheti – idézi a 24.hu a Bleeping Computer cikkét.

Veszélyes Google Chrome-bővítmény terjed az interneten

A programot telepítő ViperSoftX, ami már 2020 óta jelen van az internetenaz utóbbi időben komoly fejlődésen ment át. Az Avast kiberbiztonsági cég csak az idei évben 93 ezer fertőzési kísérletről számolt be, ezek legtöbbje az Egyesült Államokban, Indiában és Braziliában esett meg, de rengeteg európai célpont is volt, derül ki a cikkből. 

A két vírus eddig együttesen 130 ezer dolláros (51 millió forintos) kárt okozott. Az Avast azt is megállapította, hogy a bővítmény elsősorban a Chrome, az Opera és az Edge böngészők felhasználóira jelent veszélyt. 

GettyImages-887454052

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Hogy rejtve maradjon a felhasználók előtt, a bővítmény Google Sheets 2.1-nek álcázza magát, azonban volt olyan biztonsági kutató is, akinél Update Manager néven került telepítésre. Mivel ezek rendszerint alkalmazásként települnek a Google Chrome-ban, nem pedig bővítményként, könnyen kiszúrhatók, írja a cikk.

Amennyiben bővítményként van telepítve az ember böngészőjében, érdemes minél előbb eltávolítani. Ezenkívül a böngésző adatait is érdemes törölni, hogy a károkozó bővítmény biztosan eltávolításra kerüljön. 

Újra támadnak a romantikus csalók: veszélyes átverésre figyelmeztet a rendőrség

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket. Így dolgoznak a romantikus csalók.

Képek: Getty Images Hungary

Ez is érdekelhet...