Autó: Ikonikus amerikai terepjárót hoz Európába a Ford | hvg.hu – hvg.hu

Új riválist kap az európai piacon a Jeep Wrangler és a Land Rover Defender.

A Ford 1966-ban dobta piacra az első Broncót, melynek ötödik generációja 1992-ben látott napvilágot, és 4 évvel később beszüntették a típus gyártását. Az O.J. Simpson-féle rendőrös üldözéses tv-közvetítés által 1994-ben minden korábbinál híresebbé vált típus 2020 nyarán visszatért, vagyis megérkezett a teljesen új Bronco.

Sokan örültek a Bronco visszatértének, de aztán gyorsan jött a hidegzuhany, miszerint a Ford hivatalosan nem hozza be Európába a típust. Idén nyáron viszont kiderült, hogy mégis kapható lesz az öreg kontinensen a legendás típus aktuális generációja, vagyis a Ford európai részlege változtatott korábbi álláspontján.

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy a tavasszal Németországban mintegy 60 000 eurós (24,4 millió forint) áron debütáló modellt kétféle motorral lehet majd kapni Európában. A 2,3 literes 4 hengeres turbós benzinmotor 305 lóerős teljesítményű, a két turbóval megfújt 2,7 literes 6 hengeres egység pedig 335 lóerős produkciót ad elő.

A 405 lóerős csúcsmodell, vagyis a 3 literes biturbó 6 hengeres benzines Bronco mifelénk várhatóan nem lesz kapható, vélhetően a szigorú európai károsanyag-kibocsátási normák miatt.

Az USA-ban nagyon kelendő a típus, melyből csak novemberben 106 645 példányt adtak el. A Kugára épülő kistestvérből, a Bronco Sportból ugyanebben az időszakban 92 381 darabot értékesítettek, ez a kivitel Európában nem lesz kapható.

A Mustanghoz és az Explorerhez hasonlóan amerikai keltezésű és Raptor kivitelben is gyártott Bronco Magyarországon már a hivatalos forgalmazás megkezdése előtt is beszerezhető, a 2,3 literes alapmotorral szerelt négyajtós Badlands kivitel ára 35,9 millió forint.

Az alapmodellnél 25 centiméterrel szélesebb Bronco Raptor

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Ez is érdekelhet...