A Tesla merész lépéssel próbálja enyhíteni a vezetéstámogató rendszerét érő kritikát – Telex

Széles körben elérhetővé tette a Tesla kiterjesztett vezetéstámogató-szoftverét, a Full Self-Driving bétaverzióját, miután lezárult kiterjesztett vezetéstámogató funkció az évek óta, zárt ügyfélcsoport bevonásával végzett közúti tesztelése. Elon Musk a Twitteren jelentette be, hogy Észak-Amerikában mostantól bármely erre alkalmas Tesla tulajdonosa előfizethet az FSD-re, amely egyébként 15 ezer dollárba, vagyis körülbelül 6 millió forintba kerül. Nevével ellentétben már a cég sem állítja, hogy ez a szolgáltatás képes az autót emberi beavatkozás nélkül a kiindulópontról az úti célig irányítani, noha az elnevezés erre utal, és a Teslákon elhelyezett érzékelők sokaságával valóban viszonylag pontosan ismeri fel a közlekedési helyzeteket.

Az Automotive News Europe összeállításában felidézi, hogy Elon Musk először egy 2016-os technológiai konferencián jelentette ki, hogy az önvezetés problémáját már megoldottnak tekinti, majd ezt megismételte 2019-ben is, 2021-re pedig hatalmas robottaxi-flottát ígért, amelyben az ügyfelek saját autóikat állíthatják rendszerbe és kereshetnek vele pénzt, amikor nincs szükségük rá.

A fentiekből eddig semmi nem valósult meg, ugyanakkor szaporodnak azok a furcsa balesetek, amelyek az Autopilot-funkciót használó autó váratlanul nekirohan egy kék villogóval az út szélén álló mentő- vagy rendőrautónak, és a cég idén tizenkilenc esetben rendelt el visszahívást csaknem 3,7 millió példányra. A javítások jelentős részét általában úgynevezett OTA (over the air) vagyis távolról elvégzett szoftverfrissítéssel oldják meg.

A Teslák többségében elérhető kevésbé fejlett Autopilot-funkció csupán kifinomult vezetéstámogató megoldás, a sávtartásra, a forgalom ritmusának követésére és felügyelt sávváltásra képes. Ezzel kapcsolatban több helyen felhívják a használók figyelmét arra, hogy menet közben nem vehetik le kezüket a kormányról és mindvégig figyelniük kell a forgalmat, hogy bármikor be tudjanak avatkozni a manőverezésbe.

Ez a logikai bukfenc vezetett oda a cikk szerint, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, valamint az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálni kezdte a Tesla önvezetéssel kapcsolatos állításait. Az autógyártó egy elégedetlen ügyfele szeptemberben kezdeményezte, hogy a céggel szemben benyújtott keresete kapjon csoportos besorolást, a gépjárművekért felelős kaliforniai minisztérium pedig azzal vádolta meg a Teslát, hogy félrevezette vásárlóit a Full Self-Driving, illetve az Autopilot rendszereivel kapcsolatban.

Bár a Tesla jellemzően arra hivatkozik, hogy a vezetéstámogató rendszerrel felszerelt autók folyamatosan fejlődnek, hiszen menet közben tanulják a közlekedési helyzeteket, illetve azt, hogy miként reagál ezekre az autó vezetője, nem véletlen, hogy az FSD csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás. Amint arra a Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) 2016-ban, az Autopilot bekapcsolt állapotában bekövetkezett első halálos baleset nyomán felhívta a figyelmet, a helyi szabályozások meglehetősen tág kereteket szabnak az ilyen típusú megoldások használatának, ellentétben például az európaikkal, ezért itt egyelőre nem is teszik elérhetővé a Full Self-Driving szoftvert az ezt futtatni képes Teslákon.

Ez is érdekelhet...