A lefoglalás előtti utolsó pillanatban tűnt el az orosz oligarcha luxusjachtja a szardíniai kikötőből – 444.hu

A 22 méteres luxusjachtot, az Aldabrát idén foglalták volna le az Oroszországra kivetett EU-s szankciók keretében, de utoljára nyáron, egy szardíniai kikötőben látták, írja a Guardian. A hajó tulajdonosa a szankciós listára felkerült Dmitrij Mazepin, a műtrágyaüzletből milliárdossá váló oligarcha volt, aki amúgy a fiát, Nyikita Mazepint is bevásárolta a Forma-1-be, és akit szintén a háború megindítása után raktak ki a csapatából.
photo_camera

Fotó:
MIKHAIL METZEL/AFP

A 700 ezer – 1 millió euró közötti értékre becsült hajó épp Olbia kikötőjében állt, amikor Mazepin rákerült a szankciós listára, és legalább júniusig ott is volt, a beszámolók szerint alig pár órával azelőtt látták utoljára, hogy hivatalosan is megerősítették volna, hogy a hajó Mazepin tulajdona.

A szardíniai hatóságok egyik, név nélkül nyilatkozó tagja megerősítette, hogy tudomásuk szerint Mazepin tudott róla, hogy rajta van a listán, és hogy nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy igazolják, övé a hajó. A rendőrség szerint Mazepin egy külföldi céget bérelt fel, amely aztán egy szardíniai kapitányt bízott meg azzal, hogy elhajózzon onnan.

Azóta annyit sikerült megtudni, hogy a hajó rövid időre megállt Tunézia egyik apró kikötőjében, de hogy onnan hova ment tovább, azt nem tudni. A rendőrség szerint mind Mazepin, mind a megbízott cég és a kapitány 500 ezer eurós bírságra számíthat, mivel engedély nélkül vitték ki a hajót Olaszország vizeiről.

A hatóságok szerint a hajó korábban soha nem hagyta el még Szardínia környékét, csak arrafelé használták, ez is mutatja, hogy ezúttal a szankciók elől menekülve vitték el onnan.

Mazepinnak villája is volt Szardínián, ezt ténylegesen is lefoglalták a hatóságok.

Ez is érdekelhet...