Szinte csak kétfajta böngészőt használunk, nem tetszik a versenyfelügyeletnek – hvg.hu

Az Egyesült Királyság versenyhatósága meghallgatta az iparági szereplőket a mobilböngészőkkel kapcsolatban, és arra jutott, hogy a Google és az Apple duopóliumot alkothat.

Vizsgálatot indított az Apple és a Google ellen az Egyesült Királyság versenyfelügyeleti szervezete, mert a két gyártónak túl nagy dominanciája van a mobilos böngészők piacán. A vizsgálat előtt az iparági szereplőkkel – fejlesztőkkel, szolgáltatókkal, böngészőkészítőkkel – is konzultált a hatóság, a válaszok pedig azt mutatják, a dominancia árt a vállalkozásoknak, visszafogja az innovációt és növeli a felesleges kiadásokat.

A MobileWorldLive a vizsgálattal kapcsolatban azt írja, a hatóság egy éven át tanulmányozta a piaci környezetet, és arra jutott, hogy az Apple és a Google duopóliummal rendelkezik a mobil ökoszisztémák terén. Mindez lehetővé teszi számukra, hogy az operációs rendszerek, az alkalmazásboltok és a mobilos böngészők piacán is diktáljanak.

Hogy mekkora a dominancia, azt jól mutatja, hogy a felmérések szerint 2021-ben az Egyesült Királyságban a mobilwebes böngészés 97 százaléka zajlott az Apple vagy a Google termékével.

Sarah Cardell, a hatóság vezetője szerint megvizsgálják az iparági szereplőktől érkezett panaszokat, és annak ismeretében teszik meg a további esetlegesen szükséges lépéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Ez is érdekelhet...