Négy alkalmazás, amelyet azonnal törölni kell a mobilról! – ITBusiness

A cikk írásakor az alkalmazások még mindig elérhetőek voltak a Google Play-en a „Mobile apps Group” nevű fejlesztői fiók alatt. Összesen több mint egymillióan telepítették.

A Malwarebytes jelentése szerint ugyanez a fejlesztő a múltban már kétszer is lebukott adware-terjesztés miatt, de a megtisztított verziók újbóli benyújtását követően engedélyezték számára az alkalmazások további közzétételét.  

A négy rosszindulatú alkalmazás, amelyeket ezúttal lelepleztek, az alábbiak: 

  • Bluetooth Auto Connect (több mint 1 000 000 telepítésnél jár)
  • Bluetooth App Sender (több mint 50 000 telepítésnél jár)
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB (több mint 10 000 telepítésnél jár)
  • Mobil átvitel: intelligens kapcsoló (több mint 1 000 telepítésnél jár) 

Az alkalmazások értékelései nem meglepően nem kedvezőek a Google Play-en, sok felhasználó beszámolt a tolakodó hirdetésekről, amelyek automatikusan megnyílnak új böngészőfülekben. A Malwarebytes megfigyelése szerint ezek a telepítést követő 72 óra után bukkannak fel először. Jellemzően hirdetést vagy adathalász-linket nyitnak meg a webböngészőben, majd két óránként további hasonló tartalmú böngészőfüleket nyitnak. Az új böngészőfülek akkor is megnyílnak, amikor a mobil le van zárva.  

Ezekre a kommentekre a fejlesztő egyébként válaszolt, és arra tett ígéretet, hogy segít megoldani a problémát.  

Ha a fenti alkalmazások valamelyikét letöltötte a készülékre, távolítsa el azokat, és futtasson legalább egy Play Protect ellenőrzést. 

Ez is érdekelhet...