Mondd sajtot! A galaktikus képalkotás 3 milliárd csillagot rögzít – Androbit techmagazin

Cape Canaveral, Florida – Egy galaktikus képalkotás során több mint 3 milliárd csillagot és galaxist örökítettek meg az egyik legnagyobb égboltfelmérés során.

Egy chilei távcső sötét hajtású kamerája két éven át végezte a megfigyeléseket, a déli félteke égboltjára összpontosítva. A NOIRLab, a National Science Foundation ezen a héten tette közzé a felmérés eredményeit.

Nagyon részletesen bemutatva, ezeknek a Tejútrendszeri objektumoknak a többsége csillag. A számban kis, távoli galaxisok is szerepelnek, amelyeket összetéveszthettek egyes csillagokkal.

Ez olyan, mintha egy csoportos felvételt készítenél, és nem csak az egyént, hanem az ingük színét is meg tudnánk különböztetni – mondta Andrew Saydjari kutatásvezető, a Harvard Egyetem fizikából PhD hallgatója.

“Annak ellenére, hogy sok órán át bámultam a több tízezer csillagot tartalmazó képeket, nem vagyok benne biztos, hogy az agyam megfordult-e ezeknek a számoknak a mérete” – mondta Sedjari egy e-mailben.

A kutatók szerint ez a legutóbbi felmérés az éjszakai égbolt 6,5%-át fedi le. Tartalmazza egy 2017-ben közzétett felmérés eredményeit, amely kétmilliárd égitestet rangsorolt, többségük csillagokat.

A Tejútrendszerben csillagok százmilliárdjaival a kozmikus katalógus biztosan bővülni fog. Sedjari szerint nincs további frissítés ehhez a felméréshez, de a közelgő teleszkópok az égbolt nagyobb területeit fogják feldolgozni.

___

Az Associated Press Egészségügyi és Tudományos szekciója támogatást kap a Howard Hughes Medical Institute tudományos és oktatási médiacsoportjától. Az AP kizárólagos felelőssége minden tartalomért.

Ez is érdekelhet...