Már “gyárilag” ott lesz az Ubuntu Linux-ban is a .NET – Prog.Hu

A Microsoft és a Canonical kedden egy igen nagy horderejű közös bejelentést tettek a közelmúltban megújult, platformfüggetlen .NET-tel kapcsolatban. Ennek értelmében a jövőben az Ubuntu Linux-okban kvázi “gyárilag” ott lesz majd a platform futtatókörnyezete, aminek köszönhetően rendkívül egyszerűvé fog válni rajta is a .NET-re épülő alkalmazások futtatása.

Bár ez eddig is megoldható volt szinte minden Linux disztribúción, ehhez először a felhasználónak magának kellett a .NET környezetet azokra valamilyen módon “felvarázsolnia”, ami nem volt magától értetődő feladat. A friss bejelentés értelmében azonban mostantól ez egyetlen “apt install” paranccsal megoldható lesz, miután az Ubuntu Linux csomagtárában ott lesz a .NET úgymond gyári .deb formátumú bináris telepítőkészlete is.

A .NET mellett az ASP.NET-et is magában foglaló futtatókörnyezet a klasszikus formátum mellett elérhető lesz ún. “chiseled container” formában is, ami nem csak kisebb helyet foglal a hagyományos változatnál, de biztonságosabbá is teszi a .NET használatát. Ebből a környezetből ugyanis hiányozni fog a shell, a csomagkezelő és nem-root jogosultságokkal is lehet futtatni, ami számos potenciális támadási pontot megszüntet benne, és drasztikus mértékben csökkenti majd a visszaélések lehetőségét a .NET környezettel.

Az együttműködés keretében egyébként a Microsoft és a Canonical meg fogják osztani egymással a platformmal kapcsolatban esetleg felfedezett biztonsági résekről szóló információkat is, ami azt jelenti, hogy már azok nyilvános ismertté válása előtt el tudják majd a javításokat az Ubuntu-hoz is készíteni. Így a Canonical gyakorlatilag a Microsofttal egy időben és koordinálva azonnal fog tudni foltokat, illetve javított verziót a .NET csomagból kiadni.

Ez is érdekelhet...