Lenovo Legion 5 Pro teszt – nem a csomagolás teszi a gamergépet – PC World Online

Sehol a fenyegető vadállatminták és óriás feliratok, csak egy szerény, de bivaly notebook, ami nem hagy cserben a csatamezőn – de hol van ebben az izgalom?

Hazánkban is igen népszerűek a Lenovo Legion gamerlaptopok, és ez nem véletlen: jó áron kaphatsz megbízható teljesítményt egy masszív gépházban. Az idei Legion 5 Pro a megszokott formát viszi tovább, de már a legújabb komponensek lapulnak odabent. Ugyanakkor igen nehéz helyzetben van a Lenovo – akárcsak a többi laptopgyártó – a jelenlegi időszakban, ugyanis

csupán a processzorok újultak meg,

az ilyen erőgépeknek tekinthető laptopokban szériatartozékként megtalálható dedikált grafikus chipek semmit sem változtak az elmúlt időszakban. A piacot továbbra is az Nvidia uralja, az Intel még sehol, az AMD pedig szuper ígéretekkel hiteget, egy-egy gyártó megpróbálkozik Radeon Mobile chipekkel, de ezek ritkák, mint a fehér holló.

A Legion 5 Pro éppen ezért kiköpött mása elődjének, de persze kellemes meglepetés, fontos és hasznos újdonság (például javított hűtés, új kijelző) még lehetnek odabent, amitől vonzó ajánlat lehet a 2022-es modell. Megnéztük, mit kapsz ma, ha kigurítasz 800 ezer forintot a szaküzlet pultjára.

Fentről minden könnyebb

A 2022-es Legion 5 Pro esetében is a beljebb tolt zsanérral találkozhatsz, miközben a portok jelentős része hátul kapott helyet. Ez a felépítés tökéletesen bevált (nem csupán a Lenovónak), így a hűtés, a portelhelyezés, az ergonómia ideális egy ilyen vaskosabb, erős gép esetében. Az IPS-paneles, 16 colos, 16:10-es képarányú kijelző abszolút felsőkategóriás még úgy is, hogy az OLED-del nem veheti fel a versenyt kontraszt tekintetében, viszont a WQHD-felbontás mellett is 165 Hz-es frissítésre képes és 500 nites fényereje folytán HDR-re is bevethető. Ez utóbbi persze nem olyan látványos, de azért fontos funkció: játékoknál kapóra jöhet a HDR megjelenítés, míg grafikai munka során az élethű színvisszaadásnak lehet örülni.

A vékony kávába egy átlagos webkamera került, ami nem alkalmas arcfelismerésre és sajnos ujjlenyomat-olvasó sem könnyíti meg a Windows-bejelentkezést, ami hidegzuhanyként ért minket:

2022-ben valamiféle biometrikus azonosítás ebben a kategóriában is joggal elvárható.

Van viszont egy nagyon kényelmes, teljes méretű, magyar szitázású billentyűzet, valamint a gép oldalán egy fizikai webkamera tiltó kapcsoló. A billentyűzeten élmény gépelni, tényleg prémium minőséget kapsz, ellenben a háttérvilágítás nem kimondottan csúcsgamer – mindössze 4-zónás RGB-t kapsz. Szintén nem voltunk elájulva a touchpadtól: pontossága közepes, a lenyomás pedig “túl műanyagos” kattanással jár, nem az a prémium érzés, amit reméltünk.

A tempót 12. generációs Intel Core i7-12700H CPU és GeForce RTX 3070 Ti diktálják, ehhez 32 GB DDR5 RAM és 1 TB PCIe 4.0 NVMe SSD tartozik. Utóbbiból kettőt is beszerelhetsz és RAID 0-tömbbe is szervezheted őket, vagyis a szekvenciális tempó megduplázható, ami munkánál és játéknál is nagyon vonzó upgrade-útvonal már rövidtávon is. A grafikus chip 150 W TGP-vel gazdálkodhat, ami elegendő a jó 3D-s teljesítményhez, ehhez pedig a Lenovo mérnökei robosztus és nem túl zajos hűtést terveztek. Méréseink arra is rávilágítottak, hogy a melegedés hatására fellépő throttling effektus is minimális, viszont cserébe több órás terhelés mellett a billentyűzet is hajlamos átmelegedni. A hosszas terhelés során azért kellemes tapasztalatunk is akadt, méghozzá a zajszint, ami az átlagnál alacsonyabb volt, ami ilyen erős hardvernél nagyon jó eredmény.

Az előtelepített Windows 11-en a kényelmes használathoz szükséges Lenovo applikációkat mind megtalálod, ám sajnos itt nem állt meg a cég és még jó sok egyéb szoftvert is feltelepített. Ezek közül már nem mind hasznos, és például egyre jobban szúrja a szemünket a próbaidőszakra aktiválható McAfee LifeSafe is, ami nem a legjobb vírusvédelmi megoldás.

A gépben egy 80 Wh-s akkumulátor található, ami átlagos kapacitású, de a nagyfogyasztású főkomponensek mellett nem számítottunk kimagasló üzemidőre. Ez be is igazolódott: átlagos munkaterhelés mellett is jobb, ha nálad van a töltő, ha 8 órát szeretnél gépeddel dolgozni. A 300 wattos tápegység amúgy kellemesen lapos, de viszonylag nehéz és nagy, ennek cipelése nem kimondottan kellemes. Van viszont egy kevésbé hirdetett, ámde nagyon jó szolgáltatása az új Lenovo Legion 5 Prónak. Ez nem más, mint a 135 wattos USB Type-C gyorstöltés, amihez már egy kisméretű GaN-töltő is elegendő. Ha játszol, renderelsz, streamelsz stb. mindenképpen a saját nagy tápegységet használd, de ha csak munkába viszed a géped, ez a miniatűr töltő is tökéletesen elegendő.

Minden egyben

A Lenovo Legion 5 Pro meglepetést – kellemest, vagy kellemetlent – nem igazán tartogat, hacsak azt nem, hogy például képes egyszerre 5 kijelzőt is kezelni Type-C portjainak köszönhetően. Itt kapsz Thunderbolt 4-et, HDMI 2.1-et, többfunkciós Type-C USB 3.2 Gen2-t és hagyományos USB-t is.

A külsőre semmiképp sem lehet rásütni, hogy izgalmas, ahogy a 2,5 kg-os tömeg is átlagos – nem törték magukat a mérnökök, hogy lefogyasszák ezt a modellt (arra ott a Slim kiadás). Az alumínium gépház kellően masszív és a teljesítménnyel sem akadt gondunk, de valójában a tavalyi, külsőre és belsőre is hasonló modellekhez képest csupán CPU-oldalon tudott erősíteni az idei kiadás. Ha “megelégszel” a szintén nagyon jónak számító AMD Ryzen 7-5800H CPU-val és minimálisan szerényebb konfigurációval, akár 200-250 ezer forinttal olcsóbban is lehet Legion 5 Pro géped, ami jól megépített, megbízható társad lesz hosszú éveken át.

Ha nem csak a legjobb hardverek és perifériák, hanem a játékok világa is érdekel, akkor kattints ide!

Ez is érdekelhet...