Lassan elköszön a marsjáró – Magyar Hírlap

Az InSight nevű szonda 2018 decembere óta folyamatosan szállított adatokat a Marsról. Most azonban úgy tűnik, hamarosan végleg le fog állni. Ennek oka a finom por, amely olyan mértékben befedte a napelemeit, hogy már képtelen feltölteni az akkumulátorait.

Legfeljebb még néhány hétig működhet az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a Marson, jelentette be az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). A szervezet egy, még október 30-án küldött de csak hétfőn nyilvánosságra hozott fotóval (lásd képünket) illusztrált Twitter-bejegyzéssel tudatta, hogy a berendezés napelemeit por borítja. E miatt pedig nem tud annyi energiát gyűjteni, ami az akkumulátorok feltöltéséhez és a kommunikáció fenntartásához elegendő.

A robotot 2018. május 5-én indították útjára a  Vandenberg légitámaszpontról, s 2018. november 26-án landolt a bolygó felszínén. A berendezés rádióadója segítségével folyamatosan szállította az adatokat, amit a NASA ott keringő MRO szondája adott tovább a Föld felé. Fontos részlet, hogy bár működését mindösszesen két évre becsülték, már négy esztendeje dolgozik – igaz, egyre csökkenő hatékonysággal.

A küldetés egyik legfontosabb műszere a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer, amelyet egy távirányított kar segítségével 1,6 méterre helyeztek el az űrszondától a talajon. E berendezés segítségével tanulmányozhatják a tudósok a „marsrengéseket”.

Ez is érdekelhet...