Izgalmasan indul 2023, ugyanis érkezik a C/2022 E3 (ZTF) üstökös – Androgeek

2022-ben rengeteg látványos csillagászati eseményről számolhattunk be és a jövő év is hasonlóan indul, ugyanis az amerikai űrügynökség szerint egész januárban és februárban is a Földhöz fog közeledni egy üstökös, melyet akár szabad szemmel is lehet majd látni.


A C/2022 E3 (ZTF) üstököst tavaly márciusban fedezték fel, miközben a Jupiter pályáján tartózkodott. Az üstökös jelenlegi röppályája szerint január 12-ig kell a legközelebb kerülnie a Naphoz, majd a NASA szerint február 2-án lesz a legközelebbi pozícióban a Földhöz – mintegy 42,5 millió kilométerre. Ekkor akár szabad szemmel is lehet majd látni az égi jelenséget.

Január vége felé érdemes lesz majd a Kis- és a Nagy Göncöl között keresni az üstököst. Természetesen ez változhat, hiszen az üstökösöknél elő szokott fordulni, hogy pályát változtatnak és ebben az esetben már máshol is felbukkanhat. Utoljára egyébként 2020-ban volt lehetőségünk arra, hogy szabad szemmel lássunk egy üstököst, ekkor érkezett NEOWISE, ami nagyon látványos volt.

Ez is érdekelhet...