Ha tiszta lesz az ég, a debreceniek is láthatják a Mars és a Hold randevúját – Dehir

Ha tiszta lesz az ég, a debreceniek is láthatják a Mars és a Hold randevúját


Látványos és viszonylag ritka csillagászati jelenséget figyelhetnek meg azok, akik álmatlanságban szenvednek vagy nem restek időt szakítani az égbolt csodáira…


December 7-én, vagyis szerdán éjjel már folyamatosan nézhetjük azt a csodát, ami majd csütörtökön hajnalban hat óra után röviddel teljesedik be – mondja Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő.

Ha tiszta lesz az ég, a debreceniek is láthatják a Mars és a Hold randevúját

Illusztráció (Fotó: Pixabay/Robert Karkowski)

Éjjel és még hajnalban is, egészen a pirkadatig, a Hold és a tőle balra ragyogó, vöröses fényű Mars bolygó folyamatosan közelít majd egymáshoz. Aztán  december 8-án, csütörtökön, hajnali 6 óra után 6 perccel a Hold majd elfedi a Mars bolygót. A bolygó a Holdunk bal oldalán tűnik el.

A két égitest optimális égboltrészen lesz ekkor, mégpedig az ismert Orion (Kaszás) csillagkép felett, attól jobbra, a Bika (Taurus) csillagképben.

Aki rászánja magát az észlelésre, szabad szemmel is megteheti ezt, de kisebb távcsővel felszerelkezve még sikeresebb lehet a jelenség “lencsevégre” kapása. 

– Szabad kilátású nyugati, északnyugati irányt keressen mindenki, mivel hajnali 6 óra előtt a két égitest már csak jó tíz fokkal lesz a horizont fölött, vagyis inkább alacsonyan lesznek már, és sajnos rontja majd a helyzetet, hogy erősen pirkadni fog! A Hold éppen holdtölte fázisban jár. Amikor a Mars majd kibukkan a Hold jobb oldali részén még alacsonyabban láthatjuk, így olyan helyre kell mennünk, ahol az északnyugati irányt nem takarják épületek vagy fák. A Mars kibukkanása Debrecen környékén 6 óra 59 perckor következik be, sajnos ekkor már rendkívül világos lesz, bár a Nap még a horizont alatt tartózkodik.

– Felhőmentes szép derült égboltot kívánok minden megfigyelőnek – zárta szerkesztőségünknek adott tájékoztatását Szoboszlai Endre.

Ez is érdekelhet...