Vizes Eb, nyílt vízi úszás: ezüstérmes a magyar négyes! – NSO – Nemzeti Sport

Eddigi legjobb eredményét elérve ezüstérmes lett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar nyílt vízi úszókvartett a római vizes Európa-bajnokság csapatversenyében.

Ezüstérmes a magyar négyes a nyílt vízi úszók csapatversenyén! (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Az elmúlt napokban még arról szóltak a hírek, hogy négy helyett csak két nap alatt bonyolítják le a nyílt vízi úszók versenyeit a római Lido di Ostiában a viharos időjárás és az erős hullámok miatt. Az átszervezés egyik áldozatának a csapatverseny tűnt, de vasárnap délután mégis megtartották ennek a versenyszámnak a küzdelmeit is.

A magyar négyesből Rohács Réka kezdte a négyszer 1250 méter úszásból álló váltóviadalt, s több másodperces hátránnyal váltotta őt Olasz Anna, aki faragott a különbségből, majd Betlehem Dávid már az élmezőnybe, a második helyre hozta fel a mieinket. A záró ember, Rasovszky Kristóf az olasz Domenico Acerenzával elszakadt a mezőnytől, majd Rasovszky meg is előzte a házigazdák úszóját, aki viszont parádés hajrával az utolsó néhány száz méteren visszaelőzte riválisát, és a különbséget növelve nyerte meg az olaszoknak a versenyt, míg a mieink az idei Eb-n első érmüket szerezve ezüstérmesek lettek, amely a szakág történetének eddigi legjobb magyar eredménye!

„Nagyon kilőttek a lányok a rajtnál, próbáltam tartani velük a tempót, de a szél rám fújta az egyik bóját, így öt másodpercig szerelmeskedtem vele a víz alatt… Ez tényleg nyílt vízi körülmények között megrendezett verseny volt, szerintem felért tíz kilométerrel ez a fejenként ezerkétszázötven méter” – fogalmazott Rohács Réka.

„Ez igazi nyílt vízi verseny volt, sok mindent nem lehetett látni, de én ezt szeretem. Sokadik bírói hibát szenvedtük el – ezúttal én: próbáltam utolérni a négy ellenfelemet, ők egy nagy ívet úsztak, én meg egyenesen mentem a bója felé, csak hát a bírónak nehézséget okozott öt emberre figyelni. Beállt közém és a bója közé a bírói hajó – nekem kellett kiüvöltenem, hogy ne haragudj, megengednéd, hogy menjek? Örülünk az éremnek, de ez az Európa-bajnokság igazi kabaré volt” – mondta Olasz Anna.

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

„Nem szeretek kiemelni senkit, de ezúttal muszáj: amit Anna csinált a vízben, az lehengerlő. Lemaradtunk, mert Réka beszorult a bója alá, és amikor én következtem Anna után, gyakorlatilag nem volt különbség a többiek és köztem. Fel kellett úsznom Gregorio Paltrinierire, ez nem annyira tetszett a testemnek. Tényleg várnom kell még az aranyra a felnőttek között, de türelmes vagyok” – húzta alá Betlehem Dávid.

„Anna hatalmasat ment, visszahozta a reményeket, és onnantól ismét ott voltunk az éremért folyó csatában. Előtte beszéltük is, hogy végre jó lenne egy arany, mert azt még nem szereztünk. Amikor én következtem, úgy voltam vele, hogy hiába Domenico Acerenza nyerte a tíz kilométert, megyek, ahogy bírok – éreztem magamban az erőt, ám a hajrában kiderült, még neki is van tartaléka. Úgy látszik, az arany ideje még nem most jött el, de örülök az ezüstnek is – ez a váltó minden versenyről hozza az érmeket, ez sem lebecsülendő” – hangsúlyozta Rasovszky Kristóf.

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Nyílt vízi úszás, csapatverseny

1. Olaszország 59:43.1
2. MAGYARORSZÁG (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) +10.8
3. Franciaország +25.2

Ez is érdekelhet...