Vettel nem díjazta a rajt előtti légiparádét Monzában – F1VILÁG.HU – F1világ.hu

Olaszországban szinte már hagyománya van annak, hogy a nemzeti himnusz felcsendülése előtti pillanatokban a Frecce Tricolori nevű műrepülő kötelék tart bemutatót, és a gépek zöld-fehér-piros színű füstöt maguk után húzva keresztülszáguldanak a legendás pálya célegyenese felett. De ugyanez a jelenet játszódott le idén az Emilia-Romagna Nagydíj rajtja előtt is, és persze számos más versenyhelyszínen láthattunk már hasonló bemutatókat az évek során.

Az idei szezont megelőzően azonban híre ment annak, hogy a Forma-1 vezetősége azt szeretné, ha az idei szezon során már nem lennének légi bemutatók. Ennek állítólag a legfőbb oka az volt, hogy számos országban – így például az Egyesült Államokban is – harci repülőgépeket használtak, az F1 pedig állítólag nem szerette volna, hogy bizonyos nemzetek afféle haditechnikai kiállításra, vagy erőfitogtatásra használnák a futamok előtti parádékat – de persze környezetvédelmi megfontolások is álltak a döntés mögött.

Mivel azonban Olaszországban kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett műrepülő-gépekkel bemutatóznak, vélhetően engedélyt kaptak az áthúzásra Monzában is, sőt, idén még egy Airbus A350-es is felvezette a köteléket – ez viszont nem nyerte el Sebastian Vettel tetszését.

„Hallottam, hogy az olasz elnök ragaszkodik az áthúzáshoz” – mondta a négyszeres világbajnok, utalva arra, hogy a 81 éves Sergio Mattarella is jelen volt a vasárnapi versenyen. „Majdnem 100 éves már, szóval talán nehezen tudja elengedni az efféle egoista dolgokat…”

„Ígéretet kaptunk arra, hogy eltűnnek ezek az áthúzások, és úgy tűnik, az elnök meggondolta magát, az F1 pedig beadta a derekát ellenére annak a rengeteg táblának, ami a pálya körül hirdeti, hogy el kell érni bizonyos célokat, hogy jobb hellyé tegyük a világot.”

„Ha ilyen célt tűzöl ki, akkor nem úgy kellene csinálni, mint néhány ország. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó! De majd kiderül.”

A Forma-1 nem mellesleg jó ideje hirdeti már, hogy 2030-ra szeretne karbonsemlegessé válni – Vettel szerint éppen ezért is furcsa, hogy továbbra is engedélyezettek a légibemutatók a versenyeken.

Ez is érdekelhet...