Igaza volt Ronaldonak? Máris szabadulnának a klubtól a Manchester United tulajdonosai – Portfolio

Miközben arra törekszünk, hogy tovább építsünk a klub sikertörténetére, az igazgatótanács felhatalmazást adott a stratégiai alternatívák alapos értékelésére

– áll Avram Glazer és Joel Glazer, a United ügyvezető társelnökeinek és igazgatóinak közleményben.

Minden lehetőséget ki fogunk értékelni annak érdekében, hogy a lehető legjobban szolgáljuk szurkolóinkat, és hogy a Manchester United maximalizálja a klub számára ma és a jövőben rendelkezésre álló jelentős növekedési lehetőségeket – áll a közleményben.

Ami a lehetséges új tulajdonosokat illeti, augusztusban a brit milliárdos Jim Ratcliffe már kifejezte érdeklődését a United megvásárlása iránt.

Az elmúlt években általánosságban véve gazdag ázsiai, különösen kínai befektetők vásárolták be magukat az európai csapatokba, köztük a szintén Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wanderers és az olasz Inter Milan csapatába is.

A futballklubokat azonban azóta Kína kedvezőtlen befektetésnek tekinti, és egyelőre valószínűtlennek tűnik minden nagyobb tengerentúli vásárlás – mondta Mark Dreyer, a Sporting Superpower című, Kína sportambícióiról szóló könyv pekingi szerzője.

Szinte lehetetlen elképzelni, hogy a jelenlegi légkörben hogyan igazolhatna egy ilyen nagyságrendű felvásárlást bármely kínai kötődésű szervezet

– mondta Dreyer, majd hozzátette, hogy mivel Kína csak most szembesül a szigorú járványügyi politikájának valódi gazdasági következményeivel, így feltehetőleg egyetlen állami szerv sem hagyna jóvá egy ilyen üzletet.

Nem a United azonban az egyetlen gazdára váró angol csapat, a Liverpool is vizsgálja a tulajdonosváltás lehetőségét a klub elnöke, Tom Werner szerint. A Chelsea-t pedig még idén májusában 3,2 milliárd dollárért adták el a Todd Boehly és a Clearlake Capital befektetési csoport által vezetett konzorciumnak.

A híreket követően a Manchester United részvényei tegnap 14,7 százalékos pluszban zártak, a kereskedés előtti órákban pedig további 8,5 százalékos emelkedésben vannak.

A klub piaci kapitalizációja a keddi amerikai kereskedés zárásakor 2,5 milliárd dollár volt. A tőzsdei cégként elért csúcspontján, 2018-ban 4,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezett.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...