Oscar Piastri volt a Forma-1-es nyári átigazolási szezon egyik főszereplője, sorsa hosszú ideig bizonytalan volt. Az ausztrál ifjonc 2023-at a McLarennél kezdi, az Alpine nagy bánatára, akik a Forma-3 óta egyengették karrierjét: nem kevés pénzt fektettek a pilótába, számos F1-es tesztlehetőséget biztosítottak neki amellett, hogy fizették az F3-as és F2-es “számlák” egy részét.

A történtek a Forma-1-es csapatokat pilótanevelő programjaik újragondolására késztethetik. A legdurvábban az Alpine járhat el, Laurent Rossi vezérigazgató nem tartja kizártnak, hogy a fiaskót követően beszántják az egészet. “A történtek veszélyeztetik a befektetőket, akik pénzt tesznek ebbe. Ha úgy dönt az ember, hogy pénzt spórol azzal, hogy nem fektet a pilótákba, majd levadássza őket a spórolt pénzzel, más helyzetet teremt” – célzott ezzel a McLaren gyakorlatára a főnök.

“Nem biztos, hogy ezek után folytatni akarom a pilóták nevelését, vagy olyan szerződésekkel kell bebetonoznom őket, ami nem vonzó a számukra. Hogy oldjuk akkor ezt meg? Elgondolkoztunk azon, hogy folytassuk-e vagy sem a jelenlegi pilótáink szerződéseinek lejárata után” – célzott a nevelőakadémiára Rossi.

Az Alpine kötelékébe tartozik jelenleg Caio Collet és Victor Martins az F3-ból, illetve Jack Doohan és Olli Caldwell az F2-ből.