EKL: Ez a két statisztika mutatja igazán, mekkora bravúrt ért el a Vidi Kölnben | csakfoci.hu – csakfoci.hu

Nem kell nagy futballszakértőnek lennünk ahhoz, hogy lássuk, a MOL Fehérvár kölni győzelme igazán nagy bravúr volt csütörtökön az Európa Konferencia Liga-playoff első mérkőzésén. A fussballeck.com és az mlsz.hu is előkeresett azonban egy olyan statisztikát, ami még tovább növeli a Vidi sikerének az értékét.

Csak a Bayern volt jobb a Kölnnél

Az előbbi, német lap cikke szerint csütörtökig a kölniek az európai kupamérkőzéseik 73 százalékát nyerték meg hazai pályán – ez egészen pontosan 53 győzelmet jelent.

A valaha a nemzetközi szinten játszó német csapatok közül ennél csak az FC Bayern München tud magasabb győzelmi arányt felmutatni, de nem sokkal, a bajorok 74 százalékon állnak. A Vidi most rontott egy kicsit az 1. FC statisztikáján.

43 éve nem láttunk ekkora bravúrt

Az mlsz.hu cikke alapján eddig nem sok babér termett a Bundesliga-együttesek pályáján a magyar kluboknak, ha az Intertotó-kupa küzdelmeit nem számítjuk, akkor utoljára 1979-ben a Budapesti Honvédnak sikerült nemzetközi kupameccsen nyernie Németországban: a kispestiek az MSV Duisburg otthonában nyertek 2-1-re (a párharcot azonban elveszítették, mert hazai pályán 3-2-re kikaptak).

Azóta 43 év telt el idegenbeli magyar siker nélkül, ezt a sorozatot szakította most meg a MOL Fehérvár.

Érdekesség azonban, hogy az 1. FC Köln eddig kétszer került szembe magyar csapattal nemzetközi kupasorozatban: mindkétszer az Újpest volt az ellenfele, és mindkét alkalommal a magyar együttes jutott tovább a párharcból (1966-ban a VVK-ban, 1983-ban a KEK-ben).

“Szétrúgjuk a Vidi fenekét”, “Dárdai kilőtte a Kölnt”, “a németek remeghetnek” – EKL-lapszemle

Ez is érdekelhet...