Akár gépeltérítés is leselkedhet a Fradira Írországban – Index.hu

Történt, hogy augusztus 4-én az északmacedón bajnokkal, az FC Shkupival játszott Európa-liga-selejtezőt a Shamrock Rovers, a párharc első meccsét Dublinban, a Tallaght Stadionban rendezték. (A kacifántos ír kiejtés rejtelmeire jellemző, hogy a stadion nevét így mondják arrafelé: „tala”. Mindezt Mark Lynchtől, a Rovers igazgatótanácsi elnökétől, egyben a klub sajtófőnökétől tudjuk.)

Szóval a párharc első mérkőzésére az északmacedón együttes – pénzt nem kímélve – chartergéppel utazott.

Csakhogy a járatot nem engedték leszállni a dublini repülőtéren – hivatkozva a nem kielégítő létszámú reptéri személyzetre –, hanem az onnan 215 kilométerre fekvő Shannonba irányították.

Ezt persze sérelmezték a szkopjeiek, és utólag azzal magyarázták a kiesést, hogy Shannonból még át kellett bumlizniuk az onnan szerintük 300 kilométerre (a valóságban csak 215 az a háromszáz) fekvő ír fővárosba. A magyarázkodás nyilván sántít, hiszen az ír bajnok kettős győzelemmel – otthon 3–1, Szkopjéban 2–1 – búcsúztatta a Skupit.

Ettől függetlenül nem árt résen lenni, a visszavágó előtt könnyen érheti kisebb utazási malőr a Ferencvárost. Egyelőre azonban a csütörtöki (18.30 óra) első meccs következik, a svéd Glenn Nyberg játékvezetése mellett. 

A Shamrock Rovers játékoskerete 3,15 millió eurót ér a transfermarkt.com szerint, szemben a Ferencváros 39,7 millió eurós becsült értékével.

Azaz Adama Traoré és Marquinhos, a két külön-külön hárommilliós játékos egymaga csaknem annyit ér, mint az egész ír bajnok, a vendégek mégis bíznak a szerencséjükben.

Tehetik, mert az 1901-ben alapított – tehát a Fradinál két évvel fiatalabb – egyesület nevében a Shamrock annyit tesz: lóhere. Igaz, a klub címerében háromlevelű lóhere látható, és a szerencse szimbóluma a négylevelű, de mégis…

Bár a Rovers – becenevén a Hoops – csaknem valamennyi játékosa rendelkezik ír állampolgársággal, és mindenki a „zöld szigeten” született, sokan bevándorlók gyermekei. Az egyetlen kivétel a torontói születésű veterán kapus, a 40 éven Allan Mannus, aki ráadásul északír válogatott, és szerepelt a 2016-os Európa-bajnokságon. 

A többiek? A centerhalf Roberto Lopes zöldfoki-szigeteki útlevéllel is rendelkezik, de dublini születésű, ahogy az ír–albán kettős állampolgár, 17 éves Justin Ferizaj vagy a 18 éves ír–nigériai csodagyerek, a Premier League-klubok által is csábított Aidomo Emakhu. 

Ha már itt tartunk: tavaly óta 17 évesnél fiatalabb ír futballistákat nem szerződtethetnek a brit klubok. Az ok prózai: a Brexit.

Azaz mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, megnehezedett a munkavállalás a nagyobbik brit szigeten.

A legutóbbi két mérkőzésén egyébként így állt fel a mindössze 37 éves menedzser, Stephen Bradley irányította Rovers:

FC Skupi–Shamrock Rovers 1–2: Mannus – Hoare, Cleary, Grace – Finn, Towell, Watts, ONeill, Lyons – Greene, Gaffney. Csereként Kavanagh, Gannon, Farrugia, Burke és Emakhu állt be, utóbbi gólt is szerzett a rendelkezésére álló kilenc percben.

Derry City–Shamrock Rovers 0–0: Mannus – Hoare, Cleary, Grace  – Farrugia, Watts, Kavanagh,O’Neill, Lyons – Burke, Gaffney. Csere: Cleary, Greene, Towell, Byrne, Emakhu.

Bradley mester tehát három helyen változtatta meg a Skupi ellen győztes csapatát, Finn, Towell és Greene kimaradt, Farrugia, Kavanagh és Burke bekerült a kezdőbe.

A Rovers szerette volna elhalasztani a soron következő bajnokiját, a vasárnapi, Dundalk elleni hazai mérkőzését, de ehhez sem a Liga, sem az ellenfél nem járult hozzá.

Nálunk, az OTP Bank Ligában más a módi: a Ferencváros nem játszik a hétvégén, az első négy fordulóban már a második meccsét halasztja, ezúttal a Paks ellen. 

A labdarúgás, szinte hihetetlen módon, még ma is másodrendű labdajáték az ír szigeten az úgynevezett Gaelic Football nevű őshonos, rögbiszerű sportág mögött. Olyannyira, hogy 1970-ig nemcsak azt tiltották a GAA (a Gaelic Football nemzeti szövetsége) igazolt játékosainak, hogy párhuzamosan focizzanak is, de még az is tilos volt, hogy nézőként eljárjanak labdarúgó-mérkőzésekre!

Persze a kilencvenes évek nagy fellendülése, amikor Jack Charlton irányításával a nemzeti válogatott az 1990-es olaszországi világbajnokságon eljutott a legjobb nyolcig, változtatott ezen a sanyarú helyzeten, de a „soccer” népszerűsége még mindig nem éri el a Gaelic Footballét. Annyira nem, hogy az FC Skupi elleni visszavágót sem közvetítette a tévé, csak egy streamet lehetett nézni az interneten, 10 eurós díj fejében…

A Groupama arénabeli csütörtöki meccs viszont már látható lesz Írországban. Információnk szerint mintegy 150 ír szurkoló vesz jegyet a találkozóra, körülbelül annyian lesznek a vendégszektorban, mint ahány azeri drukker volt a Qarabag elleni visszavágón. 

Ha már megemlítettük, hogy a Fradi magyar rekordbajnok, akkor ugyanez elmondható a Shamrock Roversről ír viszonylatban: 16-szoros ír bajnok és 25-szörös kupagyőztes, a legutóbbi két alkalommal, 2020-ban és 2021-ben is megnyerte a pontvadászatot, és jelenleg is négy pont előnnyel vezet 26 forduló elteltével. (Írország azon kevés európai ország egyike, ahol tavaszi-őszi rendszerben folyik a bajnokság.)

Még egy kuriózum: Michael D. Higgins, az Ír Köztársaság veterán, 81 éves államelnöke vérmes labdarúgó-szurkoló, hasonlóan a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz. 

(Borítókép: Andy Lyons a Derry City–Shamrock Rovers-mérkőzésen 2022. augusztus 12-én. Fotó: Stephen McCarthy / Sportsfile / Getty Images)

Ez is érdekelhet...