Zelenszkij: Különleges célpont minden orosz katona, aki a zaporizzsjai atomerőműnél harcol – hvg.hu

Az ukrán elnök szerint az oroszok az erőművet nukleáris zsarolásra használják.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

“Minden orosz katonának, aki a zaporizzsjai atomerőműre, vagy onnan lő, meg kell értenie, hogy különleges célponttá válik hírszerzésünk, különleges szolgálataink és hadseregünk számára” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este.

A BBC szerint Zelenszkij azzal is vádolta Moszkvát, hogy az erőművet orosz katonai bázissá alakítja, és “nukleáris zsarolásra” használja. Oroszország márciusban súlyos harcok után foglalta el a létesítményt.

Az elnök szerint az oroszok “folyamatos provokációkat” követtek el az üzem lövésével. Hozzátette, hogy az erőmű orosz megszállásának minden egyes napja növeli az Európára leselkedő sugárveszélyt.

A zaporizzsjai Európa legnagyobb atomerőműve, és stratégiailag fontos helyen, a dél-ukrajnai Enerhodar városában található. Ukrán technikusok még mindig működtetik, annak ellenére, hogy a helyszín orosz megszállás alatt áll.

Az atomerőmű környékén az elmúlt héten fellángoltak a harcok, Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója egyenesen azt mondta, hogy „egy a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk”. Grossi a hét közepén felszólította Moszkva és Kijev képviselőit az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén a harctevékenység leállítását sürgette az atomerőmű térségében. „A létesítményt nem szabad semmiféle katonai műveletre használni” – mondta Guterres, és egy demilitarizált övezet kialakítását szorgalmazta a térség biztonsága érdekében, amit azonban az oroszok elutasítottak pénteken.

Ez is érdekelhet...