Vlagyimir Putyin: Ez terrorcselekmény – Index.hu

„A Gazpromnak engedélyezték, hogy megvizsgálja az Északi Áramlatnál történt robbanások helyszíneit, és már fel is mérték a vezetékekben okozott kár mértékét” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője jelentette nekem, hogy az engedélyek megszerzése után átvizsgálták a robbanás helyszínét

– mondta az orosz államfő. Elmondása szerint két – három és öt méter mély – krátert találtak. Mint mondta, a vezetékből egy 40 méter hosszú cső tört ki, a szakadás összesen 259 méter mélyen van – tette hozzá az orosz hírforrások szerint.

Ez egy nyilvánvaló terrorcselekmény

– hangsúlyozta Putyin. Hozzátette: „nehéz számunkra ellenőrizni a történteket, mert az egész a dániai, svédországi, majd a németországi különleges gazdasági övezetben van”.

Kizárt a meghibásodás

Az Index szeptember 26-án  számolt be arról , hogy az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak. Kedd délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult.

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálja az eseményeket. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó:  Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP)

Ez is érdekelhet...