Világ: Koszovó lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon | hvg.hu – hvg.hu

Egyre nagyobb a feszültség a határmenti régiókban.

Koszovó szerdán lezárta a legforgalmasabb átkelőt a szerbiai határon, miután a szerb oldalon tüntetők eltorlaszolták az oda vezető utat.

A koszovói külügyminisztérium a Facebook-oldalán közölte: azoknak, akik Szerbiában éppen úton vannak Koszovó felé, a merdarei határátkelő helyett másikat kell keresniük, vagy Észak-Macedónia felől kell belépniük az országba.

December 10. óta korábban két másik átkelőt is lezártak a szerb-koszovói határon, így jelenleg már csak három van nyitva.

A merdarei határátkelőt a teherszállító kamionok is nagy számban használták, de a lezárás komoly gondot okozhat annak a több ezer, külföldön dolgozó koszovóinak is, aki az ünnepekre haza akar térni látogatóba, és ezt most csak kerülőúton teheti meg.

A koszovói szerbek napok óta úttorlaszokat emelnek Észak-Koszovóban. Hétfőn Szerbia fokozott készültségbe helyezte a koszovói határ közelében állomásozó csapatait, és Aleksandar Vucic szerb elnök a Koszovóhoz közeli, dél-szerbiai Raska városba utazott, ahol Milan Mojsilovic vezérkari főnökkel tanácskozott a biztonsági helyzetről.

Vucic közölte: elrendelte a hadsereg legmagasabb fokú készültségét, hogy „megvédelmezzék népüket” (Koszovóban) és „megóvják Szerbiát”.

A Vucic által felkeresett kaszárnya nagyjából öt kilométerre található attól a koszovói határ mentén kialakított ütközőzónától, ahova a szerb biztonsági erők csak a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő, a KFOR engedélyével léphetnek be.

A legmagasabb szintű készültségbe helyezték a szerb hadsereget

Súlyos biztonsági válság alakult ki a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban, ahol a pristinai kormány döntése ellen tiltakozó helyi rendőrök egységesen kiléptek a testületből. A nyugati hatalmak sikertelenül próbálják kompromisszumra bírni a feleket.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben nagyjából ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek napok óta barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A tiltakozók a szerintük koholt vádak alapján elfogottak szabadon bocsátását követelik.

Szerbia katonákat vezényelt a koszovói határra

A szerb-koszovói határra vezényelte Alekszandar Vucsics szerb államfő Milan Mojszilovics vezérkari főnököt, miután a térségben újabb lövöldözés tört. A független N1 televízió közben arról számolt be, hogy a határtól két kilométerre nagy hatótávolságú szerb ágyúk jelentek meg, és újabb katonai egységeket is a határra küldtek.

Ez is érdekelhet...