Videó: így felügyeli Putyin a rettegett nukleáris erők gyakorlatát – Portfolio

Az orosz nukleáris erők gyakorlatát már jó ideje tervezték, és az Egyesült Államok közölte, hogy előzetesen tájékoztatták, értesült arról, hogy Oroszország rutinszerű gyakorlatokat tervez. Hozzátették: az ország betartotta a nemzetek legutóbbi fegyverzetellenőrzési megállapodásának feltételeit.

Az orosz nukleáris triász szárazföldi, tengeri és légi komponenseinek részvételével évente katonai gyakorlatokat tartanak az ország nukleáris erőinek kiképzése és felkészültségük demonstrálása céljából.

A mostani gyakorlatok során egy Jarsz szárazföldi interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) próbalövését hajtották végre, egy Szineva ICBM-et egy orosz atom-tengeralattjáróról indítottak el, a Tu-95-ös stratégiai bombázók pedig cirkálórakétákat lőttek ki gyakorlati célpontokra.

Az orosz elnök egy irodából, videokapcsolaton keresztül követte a teszteket.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megerősítette, hogy Putyin felügyelte az eseményt, amelyet szerinte azért tartottak, hogy gyakorolják egy

hatalmas nukleáris csapás végrehajtását válaszul egy ellenséges nukleáris csapásra.

A gyakorlatok Putyin azon figyelmeztetését követték, miszerint kész “minden rendelkezésre álló eszközt” felhasználni az Oroszország területét érő támadások elhárítására, ami egyértelmű utalás volt az ország nukleáris arzenáljára.

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) és Anatolij Koncevoj, a légideszant csapatok parancsnok-helyettese (j2) látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában, a Rjazanyi területen 2022. október 20-án. Putyin az ukrajnai háború miatt szeptember 21-én Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Ez is érdekelhet...