Vb 2022: Marokkó lehet a negyedik Európán kívüli bronzérmes – NSO – Nemzeti Sport

Ha Marokkó nyeri a katari labdarúgó-világbajnokság szombaton 16 órakor kezdődő bronzmeccsét, nemcsak az első afrikai, hanem a negyedik Európán kívüli ország lehet, amelyik megszerzi a harmadik helyet. Ebben az esetben 44 éves szünet után fordul elő újra, hogy csak egy európai csapat áll fel a dobogóra. Marokkó és Horvátország három hete, a csoportmeccsek során gól nélküli döntetlent játszott egymással, így könnyen eljuthatnak a tizenegyespárbajig. Márpedig olyat még egyikük sem vesztett a vb-k történetében…

A horvátok és a marokkóiak másodszor találkoznak ezen a vb-n (Fotó: AFP)

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
BRONZMÉRKŐZÉS

SZOMBAT

HORVÁTORSZÁG–MAROKKÓ – élőben az NSO-n!
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion, 16.00. (Tv: M4 Sport). Vezeti: Abdulrahman al-Dzsasszim (katari)

A FIFA legutóbbi világranglistáján a horvátok a 12. , a marokkóiak a 22. helyet foglalják el. A Transfermarkt játékospiaci portál szerint Luka Modricék keretének összértéke 377 millió euró, ami több mint a másfélszerese az afrikai válogatotténak (241.1 millió euró). A horvátok legértékesebbre becsült labdarúgója az RB Leipzig ballábas középső védője, Josko Gvardiol, 60 millióval (akiért a héten szárnyra kelt hírek szerint hamarosan akár 100 millió eurós ajánlatot is tehet az angol Manchester City), a marokkóiak közül pedig a PSG futballistája, Asraf Hakimi 65 millióval. 

A dél-európaiak kerete egy kicsit idősebb,  az átlagéletkoruk kereken 28 év, miközben az Atlasz Oroszlánjainak 26.8. Mindkét válogatott túlnyomó többsége légiós, a horvátoknál 20, a marokkóiaknál 23 játékos keresi külföldön a kenyerét.  

Mindössze kétszer mérkőztek meg eddig egymással. Először 1996 decemberében Casablancában a II. Hasszán Kupa elődöntőjében 2–2-re végeztek, majd a tizenegyespárbajt 7–6-ra nyerték meg a horvátok. Másodszor alig három héttel ezelőtt a katari vb csoportküzdelmeinek első fordulójában egy unalmas meccsen al-Horban 0–0-t játszottak.

Horvátország a legutóbbi tíz világbajnoki meccséből csak egyet tudott megnyerni a rendes játékidőben, a második csoporttalálkozóján Kanadát verte meg 4–1-re.

Marokkó viszont az előző hét vb-mérkőzésén csak egyszer kapott ki, az elődöntőben Franciaországtól. Ezt megelőzően 2018-ban az oroszországi tornán Portugáliával szemben maradt alul 1–0-ra.

A horvátok történelmük során másodszor játszanak bronzmeccset a világbajnokságokon, 1998-ban 2–1-re legyőzték a hollandokat. A marokkóiak először mérkőznek meg a harmadik helyért, korábban 1986-ban érték el a legjobb eredményüket, amikor a nyolcaddöntőben az NSZK-val szemben maradtak alul (egy kései góllal 1–0-ra).

Marokkó a negyedik Európán kívüli ország lehet, amelyik bronzérmet nyer a labdarúgó vb-ken. Korábban ez 1930-ban az Egyesült Államoknak (azon a vb-n nem játszottak külön a harmadik helyért), 1938-ban és 1978-ban Brazíliának, valamint 1962-ben – házigazdaként – Chilének sikerült.

♦ Amennyiben Marokkó nyer, 1978 után fordulhat elő újra, hogy csak egy európai válogatott – Franciaország – áll fel a dobogóra. Negyvennégy évvel ezelőtt Argentínában a házigazdák végeztek az első helyen, megelőzve a második hollandokat és a harmadik brazilokat.

Modricék eddig négyszer vívtak tizenegyespárbajt a vb-ken, és mindegyikből – négy évvel ezelőtt a dánok és az oroszok, majd most a japánok és a brazilok ellen – győztesen kerültek ki. Ezek közül a legutóbbi volt az egyetlen, amikor egyet sem hibáztak el. A marokkóiak a spanyolok elleni nyolcaddöntőben rúgtak először 120 percnyi játék után tizenegyeseket, és nyerték meg a párbajt úgy, hogy a szétlövésben a kapusuknak, Jasszin Bununak egyszer sem tudtak betalálni: két lövést hárított, egyszer pedig a kapufán csattant a labda.

Marokkó legutóbbi hat vb-találkozójából ötön háromnál kevesebb gól született.

A horvátoknál Josip Stanisic szereplése továbbra is kérdéses, akárcsak a combsérüléssel bajlódó Marcelo Brozovicé. A horvát Sportske Novosti azt írta, hogy Josip Juranovic sem vett részt az argentinok elleni elődöntő óta tartott edzéseken, de mellettük kisebb problémák miatt Dejan Lovren is külön gyakorolt a társaktól, míg Nikola Vlasic vírusos megbetegedés miatt hagyta ki a pénteki tréninget. 

Az afrikaiak korábban ágyékproblémákkal küszködő középső védője, Najef Agerd a franciák elleni elődöntőn a bemelegítésnél megsérült, a bronzmeccsen aligha kockáztatják meg a játékát. A  csapatkapitány Romain Szaisszt a portugálok elleni negyeddöntőben nem sokkal a szünet után, az elődöntőben pedig már a 21. percben le kellett cserélni, nagy valószínűséggel nem lesz ott a kezdőcsapatban, a franciák elleni találkozót két sárga lapja miatt kihagyó csatár, Valid Seddira viszont visszatérhet.

A katari vb statisztikái alapján a két csapat teljesítményindexében minimális a különbség, a labdabirtoklásban jelentősen, más mutatókban többnyire a horvátok állnak valamivel jobban. A kivételt a kapott gólok jelentik, ahol a marokkóiak lényegesen jobban teljesítettek eddig, hiszen feleannyiszor került a labda a hálójukba, mint Livakovicéknak.  
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS A KATARI VB STATISZTIKÁI ALAPJÁN
MUTATÓ
HORVÁTORSZÁG MAROKKÓ
 Csapat teljesítményindex
246 245
Szerzett gólok száma
6 5
Kapott gólok száma
6 3
 Gólok/gólhelyzetek 6/29 (21 %) 5/27 (19 %)
 Labdabirtoklás (%)
55 38
Pontos passzok (%)
87 83
Megnyert párharcok összesen (%)
52 49
 Védekezésben megnyert párharcok (%) 52 49
 Támadásban megnyert párharcok (%)
51 48
 Megnyert fejpárbajok
53 50
Várható gólok (xG)
7 5.7

 Forrás: InStat Sport

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ 
NYOLCADDÖNTŐ
December 3., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Egyesült Államok 3–1
December 3., 20.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Argentína–Ausztrália 2–1
December 4., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Franciaország–Lengyelország 3–1
December 4., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Szenegál 3–0
December 5., 16.00
Al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Japán–Horvátország 1–1, 11-esekkel 1–3
December 5., 20.00
Doha,
974 Stadion
Brazília–Dél-Korea 4–1
December 6., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Marokkó–Spanyolország 0–0, 11-esekkel 3–0
December 6., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Portugália–Svájc 6–1
     
NEGYEDDÖNTŐ
December 9., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Horvátország–Brazília 1–1 – 11-esekkel 4–2
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Hollandia–Argentína 2–2 – 11-esekkel 3–4
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Marokkó–Portugália 1–0
December 10., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Franciaország 1–2
     
ELŐDÖNTŐ
December 13., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Argentína–Horvátország 3–0
December 14., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Franciaország–Marokkó 2–0
     
A 3. HELYÉRT
December 17., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Horvátország–Marokkó  
     
DÖNTŐ
December 18., 16.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Argentína–Franciaország

A HORVÁT VÁLOGATOTT VB-KERETE
K
APUSOK: 1 Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), 12 Ivo Grbic (Atlético Madrid – Spanyolország), 23 Ivica Ivusic (NK Osijek)
VÉDŐK: 2 Josip Stanisic (Bayern München – Németország), 3 Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), 5 Martin Erlic (Sassuolo – Olaszország), 6 Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), 19 Borna Sosa (VfB Stuttgart – Németország), 20 Josko Gvardiol (RB Leipzig – Németország), 21 Domagoj Vida (AEK Athén – Görögország), 22 Josip Juranovic (Celtic – Skócia), 24 Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 Lovro Majer (Rennes – Franciaország), 8 Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), 10 Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), 11 Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), 13 Nikola Vlasic (Torino – Olaszország), 15 Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), 25 Luka Sucic (RB Salzburg – Ausztria), 26 Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: 4 Ivan Perisic (Tottenham Hotspur – Anglia), 9 Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), 14 Marko Livaja (Hajduk Split), 16 Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), 17 Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország), 18 Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

A MAROKKÓI VÁLOGATOTT VB-KERETE:
KAPUSOK: 1 Jasszin Bunu (Sevilla – Spanyolország), 12 Munir Mohamedi (al-Vehda – Szaúd Arábia), 22 Ahmed Reda Tagnauti (Vidad AC)
VÉDŐK: 2 
Asraf Hakimi (Paris Saint-Germain – Franciaország), 3 Nusszair Mazraui (Bayern München – Németország), 5 Najef Agerd (West Ham United – Anglia), 6 Romain Szaissz (Besiktas – Törökország), 18 Dzsavad el-Jamik (Real Valladolid – Spanyolország), 20 Asraf Dari (Brest – Franciaország), 24 Badr Benun (Qatar SC – Katar), 25 Jahia Attijat Allah (Vidad AC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 4 Szofjan Amrabat (Fiorentina – Olaszország), 7 Hakim Zijes (Chelsea – Anglia), 8 Azzedin Unahi (Angers – Franciaország), 10 Anassz Zaruri (Burnley – Anglia), 13 Iliasz Sair (QPR – Anglia), 14 Zakaria Abuhlal (Toulouse – Franciaország), 15 Szelim Amallah (Standard Liege – Belgium), 17 Szofian Bufal (Angers – Franciaország), 23 Bilal el-Kannusz (KRC Genk – Belgium), 26 Jahja Dzsabran (Vidad)
TÁMADÓK: 9 Abderrazak Hamdallah (al-Ittihad – Szaúd Arábia), 11 Abdelhamid Szabiri (Sampdoria – Olaszország), 16 Abde Ezzalzuli (Osasuna), 19 Juszef en-Nesziri (Sevilla – Spanyolország), 21 Valid Seddira (Bari – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Valid Regragi

Ez is érdekelhet...