Valósak a felvételek, melyek alapján Moszkva háborús bűnnel vádolja Ukrajnát, de kérdéses, hogy valóban arról van-e szó – Portfolio

Az eset akkor történt, amikor az ukrán csapatok visszafoglalták a korábban az oroszok által megszállt Luhanszk megyei Makijivka települést.

A felvételek alapján azt tudjuk, hogy legalább 11 orosz katonát fejbe lőttek, illetve azt is, hogy egy orosz katona tüzet nyitott az ukrán katonákra,

az azonban nem derül ki, hogy az orosz katonák megölése harc közben történt-e, vagy az oroszok már megadták magukat, így az ukránok hadifoglyokat lemészárolva háborús bűncselekményt követtek el.

Amíg nem látnak napvilágot újabb bizonyítékok az ügyben – márpedig egyáltalán nem biztos, hogy lesz még más, hiteles bizonyíték –, addig az orosz és az ukrán fél is a saját verzióját adhatja elő az esetről.

Az orosz verzió szerint azért történt háborús bűncselekmény, mert az ukránok hadifoglyokat gyilkoltak meg, az ukrán verzió szerint viszont azért, mert egy orosz katona megadás közben nyitott tüzet az ukrán fegyveresekre.

A New York Times szerint az esetről készített ukrán közeli, illetve légifelvételek hitelesek, de azok alapján egyik verzió sem támasztható alá egyértelműen.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hétfőn azt mondta, Oroszország megtesz mindent, hogy megkeresse és megbüntesse az akció felelőseit, valamint felhasználja az összes nemzetközi mechanizmust, hogy fölhívja a figyelmet az esetre.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...