Üzent a német kancellár: kudarcra van ítélve, aki ki akarja játszani a közös uniós külpolitikát – Portfolio

A kormányfő az EU-s tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a közösség továbbra is egységesen kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna mellett, így 2023-ban 18 milliárd euró hitellel is támogatja az országot

Aki pedig azt gondolja, hogy ki tudja játszani a közös kül-, és biztonságpolitikát és az EU értékeit, amelyek mellett minden tagállam elkötelezte magát, annak tudomásul kell vennie, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve

– mondta Olaf Scholz.

A Reuters szerint a német kancellár megjegyzésével nyilvánvalóan Magyarországra utalt. A magyar kormány sokáig blokkolta az Ukrajna megsegítését célzó közös hitelfelvételt, míg végül hétfőn rábólintott a többi 26 tagállam által már támogatott javaslatra.

Scholz aláhúzta:

a közösség fenntartja és meg is erősíti Ukrajna támogatását, méghozzá egészen addig, amíg szükséges és amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állítja le „brutális háborúját”.

Ehhez a támogatáshoz a pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás, valamint az Ukrajna önvédelmi képességének biztosítását szolgáló fegyverszállítások mellett az Oroszország elleni szankciók is hozzátartoznak – tette hozzá.

Mint mondta, 2022 igazi története abból áll, hogy Vlagyimir Putyin

egyetlen terve sem valósult meg.

Az orosz elnök arra számított, hogy néhány nap alatt elfoglalja Ukrajnát és a gázcsap elzárásával kiszárítja az európai szolidaritástó. Azonban tévesen mérte fel az ukrán nép bátorságát és „demokráciáink karakterét”, amelynek része „a nagyhatalmi mániával és az imperializmussal szembeni ellenállás”.

Ukrajna így Vlagyimir Putyin számításával szemben kitartóan védekezik a „felperzselt föld politikájával” és a polgári infrastruktúra megsemmisítésére törő „alávaló orosz hadviseléssel” szemben, és „a Nyugat is elfogadta a kihívást” – fejtette ki a német kancellár.

Olaf Scholz az ukrajnai háborúval összefüggő feladatokkal kapcsolatban a többi között arról is szólt, hogy Németország továbbra sem támogatja az importált földgáz árának EU-s szintű hatósági korlátozását. Mint mondta, nincsenek egyszerű, azonnali megoldások, így a földgáz globális piacán zajló folyamatokba sem lehet beavatkozni az ellátás biztonságának veszélyeztetése nélkül.

Címlapkép: Olaf Scholz német kancellár ismerteti a brüsszeli csúcson képviselendő német álláspontot a Bundestag berlini üléstermében 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fővárosban. MTI/EPA/Clemens Bilan

Ez is érdekelhet...