Újra közlekednek az autók és vonatok a Kercsi hídon – hvg.hu

Vasárnap délután felújították a kétirányú autóforgalmat az Oroszországot és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímet összekötő Kercsi hídon.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Újra közlekednek az autók és vonatok a Kercsi hídon

Vasárnap délután felújították a kétirányú autóforgalmat az Oroszországot és a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímet összekötő Kercsi hídon. A stratégiai jelentőségű úton szombat hajnalban történt robbanás, akkor a kétszer két sávos híd egyik fele leszakadt és megrongálódott a vasúti sín is.

Orosz források szerint az épen maradt oldalon egyelőre csak személyautók közlekedhetnek, a teherjárműveket kompok viszik át a másik oldalra. Közben azt is bejelentették, hogy felújították a vasúti forgalmat is. Ehhez előbb el kellett szállítani a pályáról azt a kiégett üzemanyagszállító szerelvényt, amely a szombat hajlani robbanás következtében gyulladt ki.

A Kercsi híd 19 kilométer hosszú és ez az a fő útvonal, amellyel ellátják a Krím lakosságát, illetve a Dél-Ukrajnában harcoló orosz erőket.

A stratégiai jelentőségű úton szombat hajnalban történt robbanás, akkor a kétszer két sávos híd egyik fele leszakadt és megrongálódott a vasúti sín is. Orosz források szerint az épen maradt oldalon egyelőre csak személyautók közlekedhetnek, a teherjárműveket kompok viszik át a másik oldalra.

Közben azt is bejelentették, hogy felújították a vasúti forgalmat is. Ehhez előbb el kellett szállítani a pályáról azt a kiégett üzemanyagszállító szerelvényt, amely a szombat hajlani robbanás következtében gyulladt ki.

A Kercsi híd 19 kilométer hosszú és ez az a fő útvonal, amellyel ellátják a Krím lakosságát, illetve a Dél-Ukrajnában harcoló orosz erőket. A hídnak komoly szimbolikus jelentősége is van, amikor megnyitották az utat, Vlagyimir Putyin orosz elnök hajtott át elsőként oroszorszégból a Kírmbe.

Ez is érdekelhet...