Támadnak az oroszok, egész Ukrajnában szólnak a riadószirénák – Portfolio

Közölték, a légiriadó Ukrajna – orosz megszálláson kívüli – teljes területén érvényben van.

Robbanások rongálták meg súlyosan Kijev két energetikai infrastrukturális létesítményét – írta Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A helyszínen mentők dolgoznak – tette hozzá.

Az ukrán média robbanásokról számolt be a dél-ukrajnai Dnyipróban, Krivij Rihben és Mikolajivban is. A régióban áramszünet volt. Dnyipróban két energetikai infrastrukturális létesítményt súlyosan megrongáltak a robbanások.

Mikolajiv kikötővárosban rakéta csapódott be egy lakóházba a hajnali órákban – mondta el a Reuters hírügynökségnek egy szemtanú. A rakéta teljesen megsemmisítette a belvárosi épület egyik szárnyát, hatalmas krátert hagyva maga után. A tűzoltók egy férfi holttestét emelték ki a romok közül – tette hozzá a nyilatkozó. Az épület lakói az alagsorban húzódtak meg, amikor a rakéta becsapódott.

Vasárnap este dróntámadás érte a mikolajivi Everi tengeri terminált – közölték helyi tisztviselők. A becsapódás megrongálta az ottani napraforgó-tároló tartályokat, és lángra lobbantotta a belőlük kifolyó olajat.

Két robbanássorozat rázta meg kedd reggel a kelet-ukrajnai Harkivot is. A város polgármestere, Ihor Tyerehov a Telegramon azt írta, hogy öt percen belül két robbanássorozat volt a városban. Az adatok szerint a robbanások a város egyik ipari üzemének közelében történtek.

A Kijevtől nyugatra fekvő Zsitomir polgármestere arról tájékoztatott, hogy a reggeli támadásokat követően a város áram és víz nélkül maradt.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy elrabolta a dél-ukrajnai Zaporizzsja oroszok által elfoglalt atomerőművének két vezető beosztású ukrán munkatársát. Oleh Kosztyukov informatikai vezetőt és Oleh Oseket, az erőmű igazgatójának asszisztensét hétfőn vitték el – írta a vállalat a Telegramon. “Egyelőre semmit sem tudni hollétükről vagy állapotukról” – derült ki a közleményből.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...