Rakétacsapás érte Herszont – Zelenszkij képeket osztott meg a támadásról – Portfolio

A város központjában történt a támadás, Zelenszkij ukrán elnök “terrorcselekménynek” nevezte a történteket.

“Ezek nem katonai létesítmények…ez terror – gyilkosság, megfélemlítés céljából vagy szórakozásból” – írta Zelenszkij a Telegramon. Az elnök később képeket is megosztott a várost ért csapásról, amelyeken lángokban álló gépkocsik, betört ablakok és élettelen testek láthatók. Úgy fogalmazott, hogy “A közösségi oldalak valószínűleg “érzékeny tartalomként” fogják megjelölni ezeket a képeket. De ez nem érzékeny tartalom – ez Ukrajna és az ukránok valós élete.”

A támadásban 58 ember megsérült, és legalább heten életüket vesztették. Az MTI értesülései szerint Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője arról számolt be, hogy tizennyolc sebesült állapota súlyos. Azt is közölte, hogy a támadást Grad típusú rakéta-sorozatvetővel hajtották végre.

Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács helyettes vezetője szerint egy rakéta a Szabadság téren álló szupermarket közelében csapódott be. “Ott civilek voltak, akik élték az életüket, intézték az ügyeiket” – mondta Szobolevszkij. Ukrán közlés szerint az orosz erők Herszon megye más részei ellen is tüzérségi támadást hajtottak végre. A megye nagy része orosz ellenőrzés alatt van, és egyike annak a négy területnek, amelyet Moszkva a nemzetközi jog megsértésével elcsatolt.

A várost az ukrán erők novemberben foglalták vissza az orosz hadseregtől, azóta az oroszok többször intéztek ellene heves tüzérségi támadást a Dnyeper túlpartjáról.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet...